18.01.2013 – Praznicul „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare”, la Mănăstirea Cârcea

Relatari


 
Mănăstirea Cârcea, de lângă Craiova, şi-a sărbătorit hramul joi, 17 ianuarie, de praznicul Sfântul Antonie cel Mare. În zi de aleasă sărbătoare pentru obştea de maici a sfântului aşezământ monahal, slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită de Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Momentele liturgice s-au încheiat cu o slujbă de Parastas, pentru toţi ctitorii şi binefăcătorii acestui locaş monahal care au trecut la Domnul.

 
 
                      „Sfântul Antonie cel Mare, Ocrotitorul monahilor”
 
       La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Olteniei a vorbit despre viaţa sfântă pe care a dus-o Cuviosul Antonie cel Mare, despre minunile pe care le-a înfăptuit şi despre importanţa acestei sărbători pentru credincioşii creştin ortodocşi. „Sfântul Antonie cel Mare s-a ostenit ca pustnic şi ca monah în pustia Egiptului, a plecat de la casa părintească după ce a împărţit totul săracilor, el însuşi devenind sărac pentru lumea aceasta, dar bogat pentru Împărăţia lui Dumnezeu. Ascultând glasul Sfintei Evanghelii în Biserică, Cel ce voieşte să vină după Mine, să se lepede de sine să-şi ia crucea şi să-mi urmeze Mie (Matei 8, 34), Sfântul Antonie a părăsit toate şi a mers după Mântuitorul Iisus Hristos. Sfântul Cuvios Antonie cel Mare este Ocrotitorul monahilor, ajutorul şi binefăcătorul tuturor celor aflaţi în nevoi, izbăvitorul din necazuri, din suferinţe şi dureri, cel care ascultă rugăciunile tuturor credincioşilor şi le înalţă la Dumnezeu, el însuşi fiind un mare rugător”, a spus în cuvântul de învăţătură ÎPS Irineu.
       Momentele liturgice s-au încheiat la Mânăstirea Cârcea cu o slujbă de parastas săvârşită întru pomenirea tuturor ctitorilor şi binefăcătorilor sfântului aşezământ monahal. La final, stareţa mănăstirii, monahia Eleodora Cristofor, a primit rangul bisericesc de stavrofor, iar părintele ieromonah Ioachim Guşoi, rangul de protosinghel, pentru implicarea deosebită în activitatea misionar – pastorală a Bisericii.  De asemenea, tânărul teolog Rogobete Ioan a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei Fărcăşeşti, judeţul Gorj.
      

                                                                                (Gabriela Popescu)