11.02.2013 – Proiectul „Calea mântuirii”, lansat la Biserica Eroii neamului” din Craiova: Un nou program de catehizare pentru credincioşii olteni

Evenimente


       Noul proiect de catehizare pentru adulţi „Calea mântuirii”, iniţiat sub girul Patriarhiei Române, a fost lansat oficial în Arhiepiscopia Craiovei, la Biserica „Eroii neamului” din Cetatea Băniei. La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi din partea Sectorului Cultural, preoţii responsabili cu catehizarea pe protoieriile Craiova Sud şi Craiova Nord, reprezentanţi din partea ASCOR, dar şi credincioşi din Craiova şi împrejurimi.

 
       Urmare a întrunirii naţionale a responsabililor pentru catehizarea parohială din cuprinsul Patriarhiei Române, organizată la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, în judeţul Braşov, la finele anului trecut, Arhiepiscopia Craiovei a iniţiat, prin Biroul de Învăţământ, Catehizare şi Activităţi cu tineretul lansarea noului proiect de catehizare „Calea mântuirii”. Activitatea s-a desfăşurat, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, la finele săptămânii trecute, în Parohia „Eroii neamului” din Craiova. Locaţia a fost aleasă întrucât părintele Cristian Grecu, parohul sfântului locaş, a luat parte la lucrările de prezentare a proiectului, desfăşurate la Mănăstirea Sâmbăta de Sus.
 
                   Pentru o mai bună cunoaştere a învăţăturii de credinţă
       Evenimentul a debutat printr-o prezentare generală a cursului şi a etapelor sale de desfăşurare. În acest sens, pr. Grecu a arătat că fiecare întâlnire va fi precedată de o masă. „Toate întâlnirile pe care le vom avea alături credincioşii noştri în cadrul acestui proiect au ca fundament comuniunea desăvârşită în Hristos. El este Cel ce ne luminează calea, fiind El Însuşi «Calea, Adevărul şi Viaţa». De aceea, la începutul fiecărei întâlniri vom sta împreună la masă, pentru a găsi frecvenţa potrivită în descoperirea şi înţelegerea adevărurilor de credinţă pe care le vom descoperi împreună. Tuturor celor care doriţi să gustaţi din dulceaţa întâlnirii cu Mântuitorul Hristos în Sfânta Biserică şi să cunoaşteţi mai bine tainele credinţei creştin-ortodoxe, vă suntem alături şi vă încurajăm să participaţi la întâlnirile catehetice din cadrul acestui proiect”, a spus parohul Bisericii „Eroii neamului” din Craiova.
În continuare, părintele Cristian Grecu a arătat că fiecare din cele douăsprezece sesiuni ale cursului va fi introdusă printr-o prezentare generală a temei, realizată de preotul sau profesorul coordonator. După aceasta, va urma vizionarea unei înregistrări video, cuprinzând o prelegere tematică prezentată de unul din profesorii Institutului de Studii Creştin-Ortodoxe din Cambridge. Fiecare material video dispune de subtitrare şi suport de curs tradus în limba română. În final, participanţii se vor împărţi în grupuri de lucru, vor aşeza întrebările şi nelămuririle în scris şi le vor prezenta în plen, lămurindu-le alături de coordonator.
În cadrul primei întâlniri, cei 30 de credincioşi prezenţi au vizionat pelicula „Căutarea credinţei”, prezentată de prof. David Frost, decanul Institutului de Studii Creştin-Ortodoxe din Cambridge.
Prezent la evenimentul de lansare a Proiectului de catehizare „Calea mântuirii”, preotul Teodor Ciontu, protoiereu în cadrul Protopopiatului Craiova Nord a spus: „Felicităm această iniţiativă şi considerăm de bun augur implicarea Patriarhiei Române în sprijinirea vieţii catehetice din cadrul Sfintei noastre Biserici. Sunt sigur ca această nouă şi inedită formă de lămurire a adevărurilor de credinţă va aduce roade bogate în arhiepiscopia noastră”. 
                                              Mai multe despre Proiectul „Calea mântuiri”
       Proiectul de catehizare „Calea mântuirii” a luat naştere în cadrul Institutului de Studii Creştin-Ortodoxe, de la Cambridge, la iniţiativa mai multor clerici şi profesori ortodocşi, în frunte cu Mitropolitul Kallistos Ware, al Diocleei. În Biserica Ortodoxă Română a fost adus cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, prin Sectorul de Învăţământ şi Catehizare, fiind destinat credincioşilor cu vârste cuprinse între 18 şi 80 de ani.
Temele dezvoltate în cadrul celor douăsprezece sesiuni de formare sunt: Căutarea Credinţei, Dumnezeu Sfânta Treime „Iubitorul de oameni”, A fi uman: pe deplin viu, De ce a venit Iisus la noi?, Mântuirea în Hristos, Sfântul Duh, Ce reprezintă Biserica pe Pământ? Nu este Dumnezeu de ajuns?, Trăirea Credinţei I: Dumnezeiasca Liturghie – „O perlă de mare preţ”, Trăirea Credinţei II: Sfintele Taine, Trăirea Credinţei III: Sfânta Scriptură, Rugăciunea şi Postul, Comportamentul creştin, Cerul pe Pământ: Membri ai Bisericii şi Cetăţeni ai Raiului.
La Biserica „Eroii neamului” din Craiova proiectul se va desfăşura în fiecare joi, de la ora 18.00. Preoţii care doresc să implementeze acest proiect în parohiile lor port ridica materialele necesare de la Biroul de Învăţământ, Catehizare şi Activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Craiovei. Până la sfârşitul lunii februarie, proiectul va fi lansat şi în Târgu Jiu, pentru preoţii din judeţul Gorj.
Diac. Ioniţă Apostolache