22.02.2013 – Ceremonial militar religios la împlinirea a 45 de ani de existenţă a Centrului Militar Zonal Dolj

Evenimente


 
Centrul Militar Zonal Dolj, cu reşedinţa în Craiova, a găzduit joi, 21 februarie, un ceremonial militar – religios prilejuit de împlinirea a 45 de ani de la înfiinţare. La festivitate au participat, alături de militarii şi salariaţii civili ai instituţiei, cadre militare în rezervă şi retragere, veterani de război, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, alti invitaţi. După primirea oficialităţilor şi intonarea Imnului Naţional s-a dat citire mesajului Şefului Direcţiei Personal şi Mobilizare din cadrul Ministerului Apărării Naţionale. În cuvântul de întâmpinare, comandantul CMZ Dolj, colonelul Ilie Lupu a prezentat un scurt istoric, precum şi realizările Centrului în cei 45 de ani de existenţă.

 
       Momentul culminant al ceremonialului l-a constituit slujba de Te Deum şi sfinţirea Drapelul de identificare a acestei unităţi militare, săvârşite de către un sobor de preoţi. Prezent la eveniment, Inalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a rostit o alocuţiune în care a subliniat legătura dintre credinţă şi simbolul Armatei noastre, Drapelul. „Cu bucurie participăm la aniversarea a 45 de ani de la înfiinţarea Centrului Militar Zonal Dolj, o structură a Armatei noastre cu atribuţii în misiunea sfântă de apărare a patriei, a credinţei strămoşeşti şi a identităţii naţionale. Cândva, pe steagurile de luptă era scris Nihil sine Deo. O realitate pe care nu o învăţăm de niciunde, ci o simţim venind din interiorul nostru pentru că credinţa este legată intrinsec de fiinţa noastră, a avea credinţă însemnând a avea viaţă. Sfântul Împărat Constantin cel Mare, pe care îl sărbătorim anul acesta la împlinirea a 1700 de ani de la Edictul de la Milano, a pus Sfânta Cruce pe steagurile de luptă, în urma revelaţiei dumnezeieşti sintetizată în cuvintele: Sub acest semn vei învinge. Pentru că Sfânta Cruce este simbolul biruinţei, al victoriei. În primul rând asupra morţii şi a stricăciunii din viaţa noastră şi apoi a fiecărui om în parte, spre a dobândi ce este bun şi folositor în viaţă. Aşadar, prin aceste valori şi năzuinţe pe care le promovează, Armata ne demonstrează nouă şi generaţiilor viitoare că suntem neam creştinesc, iubitor de  Dumnezeu şi de patrie” a conchis IPS Irineu.

 
       Centrul Militar Judeţean Dolj a luat fiinţă pe 17 februarie 1968. Din 2002 devine Centrul Militar Zonal, în prezent având în subordine şi coordonare centrele militare din judeţele Gorj, Olt, Mehedinţi, Vâlcea şi Teleorman. Pe parcursul existenţei sale Centrul Militar Zonal Dolj a constituit în permanenţă interfaţa dintre societatea civilă şi Ministerul Apărării Naţionale, a organizat şi desfăşurat activităţi complexe pe linia recrutării şi încorporării tinerilor, a completării marilor unităţi şi unităţilor Ministerului Apărării Naţionale, a Ministerului de Interne şi a celorlalte structuri ale Sistemului Naţional de Apărare. De asemenea, a îndeplinit sarcini pe linia apărării locale antiaeriene, protecţiei civile şi pregătirii populaţiei şi teritoriului pentru apărare. “Colaborarea permanentă cu societatea civilă, cu autorităţile publice, cu instituţiile şi operatorii economici, mai mult decât cu celelalte unităţi militare, prin specificul activităţii, fac ca centrele militare să fie nu numai interfaţa dintre forţele armate şi societatea civilă, ci chiar instituţia care organizează şi asigură funcţionarea societăţii în cazuri şi situaţii excepţionale” a precizat colonel Ilie Lupu, comandantul CMZ Dolj.   

 

 (Gheorghe Cioiu)