05.03.2013 – Sărbătorile lunii Martie

Evenimente


 
A treia lună din anul calendaristic şi a şaptea din anul bisericesc cuprinde pomenirea unor sfinţi de seamă ai Bisericii, dar şi sărbători care pregătesc marele praznic al Învierii Domnului. Pe 9 martie, în bisericile ortodoxe se face pomenirea Sfinţilor 40 de mucenici din Sevastia. Soldaţi în slujba împăratului roman Licinius, aceştia au fost osândiţi la moarte prin îngheţare, pentru că nu au vrut să se închine idolilor. După tradiţie, credincioşii aduc în această zi la biserică, spre binecuvântare, „mucenici”: colăcei în forma cifrei opt, copţi la cuptor sau fierţi. Este pomenită în această zi Sâmbăta morţilor (Moşii de iarnă în tradiţia populară).
       Duminică, 10 martie, este Lăsatul sec de carne, moment ce precede o săptămână de pregătire fără consum de carne (săptămâna albă), înainte de intrarea în Postul Sfintelor Paşti, care va avea loc anul acesta pe 18 martie.
       Pe 12 martie, Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Grigorie Dialogul sau Grigorie cel Mare. Acesta a trăit în secolul al VI-lea şi a fost Episcop al Romei. Este cunoscut mai ales ca autor al Liturghiei Darurilor Înainte Sfinţite, care se oficiază în perioada Postului Mare.

       Tot în luna martie cinstim sărbătoarea închinată Maicii Domnului – Buna Vestire sau Blagoveştenia. Praznicul din 25 martie aminteşte de momentul în care Fecioara Maria a fost anunţată de Arhanghelul Gavriil că va primi în pântece şi va naşte pe Fiul lui Dumnezeu. Biserica a rânduit pentru această sărbătoare dezlegare la peşte. A doua zi, pe 26 martie, se face şi cinstirea Sfântului Arhanghel Gavriil, precum şi a Sfinţilor Mucenici Montanus, preotul şi soţia sa, Maxima.
        În penultima zi a lunii, pe 30 martie, Biserica îl pomeneşte pe Cuviosul Ioan Scărarul. Sfântul a primit acest nume datorită scrierii „Scara dumnezeiescului urcuş”, un adevărat tratat de asceză, despre părăsirea păcatului şi învăţarea virtuţilor pentru a dobândi mântuirea.

(Gheorghe Cioiu)