18.03.2013 – Concurs Naţional Coral la Drobeta Turnu Severin

Evenimente


 
Drobeta Turnu Severin, străvechea cetate de pe malul Dunării, a găzduit sâmbătă, 16 martie,  faza interjudețeană a Concursului Național Coral. Astfel, la Casa Tineretului din municipiu s-au întrecut în măiestrie și în acorduri armonioase 12 coruri ale liceelor de artă și seminariilor teologice din județele Mehedinți, Argeș, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Olt și Vâlcea.
       Și-au dat concursul: Corul Liceului de Artă “I. Șt. Paulian”, Vox Dunaris, Corul Liceului de Artă “Dinu Lipatti” din Pitești, Corul Colegiului Naţional „Ion C. Brătianu“ din Piteşti, Corul Colegiului Naţional „Vlaicu Vodă“ din Curtea de Argeş, Corul Cantabile al Liceului de Artă “Doamna Bălașa” din Târgoviște, Corul Macarie Ieromonahul al Seminarului Teologic “Sfântul Ioan Gură de Aur” din același oraș, Corul Liceului de Artă “Marin Sorescu” și Corul Seminarului Teologic “Sfântul Grigorie Teologul”din Craiova, Corul Liceului de Muzică și Arte Plastice “Constantin Brăiloiu” din Târgu Jiu, Corul Colegiului Naţional „Ion Minulescu“ din Slatina, Corul de Cameră Carmina Coziae al Liceului de Artă “Victor Giuleanu” din Râmnicu Vâlcea și Corala Canticum a Seminarului Teologic Liceal “Sfântul Nicolae” din aceeași localitate.
       O interpretare deosebită a celor trei piese cuprinse în repertoriu a oferit-o Corul Seminarului Teologic “Sfântul Grigorie Teologul”din Craiova, condus de Prof. Diac. Angel Cristian Stăiculescu. “Am participat la acest concurs cu un număr de 16 elevi. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului acad. dr. Irineu, ne-am organizat și astfel am putut să luăm parte  la acest frumos eveniment competitiv. Este prima participare pentru instituția pe care o reprezentăm, după o perioadă de câțiva ani în care corul nu a mai păstrat tradiția de a merge la acest concurs, și putem spune că, într-adevăr, elevii noștri au dat dovadă de un plus de maturitate necesar unui nou început, necesar dezvoltării frumoaselor semințe ale artei muzicale religioase, care le rodesc în suflete”, ne-a spus Prof. Diac. Angel Cristian Stăiculescu.
       În urma jurizării, corul seminariștilor craioveni s-a clasat pe locul al II-lea, primul loc revenind Coralei Canticum a Seminarului Teologic Liceal “Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, care s-a și calificat la faza națională a concursului, tot pe primul loc situându-se și  Corul Macarie Ieromonahul al Seminarului Teologic “Sfântul Ioan Gură de Aur” din Târgoviște.
       La finalul competiției, elevii Seminarului Teologic din Cetatea Băniei s-au întâlnit cu ierarhul locului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, care i-a felicitat pentru locul obținut și le-a vorbit despre alesele virtuți și însușiri morale pe care trebuie să le posede un viitor slujitor al Altarului.
       Dintre liceele de Artă, la faza pe țară va merge mai departe Corul Cantabile al Liceului de Artă “Doamna Bălașa” din Târgoviște, cu locul I.
 

                                             (Sursa: episcopiaseverinului.ro)