21.03.2013 – Sfânt Maslu cu arhiereu la Paraclisul mitropolitan „Madona Dudu”

Relatari


Paraclisul mitropolitan „Maica Precista – Dudu” din Craiova a primit vizita Înalt Preasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, în cea de a treia zi a Postului Mare, miercuri, 20 martie. Cu acest prilej, IPS Părinte a oficiat Taina Sfântului Maslu, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

 
       Începutul Postului Mare a adunat sute de credincioşi în sfintele lăcaşuri craiovene pentru a participa la slujbele specifice rânduite pentru această perioadă. IPS Părinte Mitropolit Irineu, a slujit, la ceas de seară, alături de preoţii şi diaconii slujitori. Astfel, după ce luni, 18 martie, în prima zi de post, Mitropolitul Olteniei a slujit la Paraclisul „Maica Precista – Dudu” rânduiala Canonului celui Mare, iar marţi a poposit la Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova, miercuri, 20 martie, a revenit la Biserica „Maicii Domnului de la Dud”, unde a oficiat Taina Sfântului Maslu.

 
                                           Cuvânt despre folosul Sfântului Maslu
       La rugăciune au fost prezenţi credincioşi din toate cartierele oraşului, care s-au împărtăşit de binecuvântarea Tainei şi de cuvântul de învăţătură, rostit de IPS Părinte la finalul slujbei. „Aşa cum am înţeles din sfintele rugăciuni, acest untdelemn sfinţit are putere tămăduitoare pentru că în el s-a amestecat puterea lui Dumnezeu şi prin acest lucru material, noi primim daruri duhovniceşti. Aşa se face că noi sfinţim apa şi ea este sfântă, sfinţim untdelemnul şi el este sfânt, sfinţim pâinea şi vinul şi ele se transformă în Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos”, a spus IPS Părinte. În continuare, Mitropolitul Olteniei a adus mai multe explicaţii cu privire la semnificaţia simbolică şi puterea tămăduitoare pe care o are materia Tainei Sfântului Maslu. „În limba greacă cuvântul untdelemn înseamnă milostivire, pentru că aceasta este menirea lui, de a unge trupul nostru, iar sufletul să fie uns de harul Duhului Sfânt. Acest lucru se explică prin faptul că în această Sfântă Taină, pe de o parte, lucrurile materiale, adică firea noastră pământească simte ungerea untdelemnului, iar sufletul primeşte mângâierea şi binecuvântarea lui Dumnezeu. Este evident că Sfântul Maslu este în primul rând o taină pentru vindecarea bolilor noastre sufleteşti şi trupeşti. Suferinţa, care a intrat în firea noastră prin căderea lui Adam, a rămas în continuare în firea omului şi, odată cu păcatul, aduce multă pagubă sufletească şi chiar moarte trupească. Aşadar, pentru a ne izbăvi de această durere, Dumnezeu, aşa cum spune în Taina Sfântului Maslu, ne-a dat nu numai prin Sângele Său vindecare, ci şi prin untdelemn sfinţit. Ţinând cont de toate acestea, putem spune că Sfântul Maslu este o taină foarte importantă în viaţa noastră, adresându-se deopotrivă sufletului şi trupului”, a conchis IPS Părinte Mitropolit Irineu.
            Programul liturgic al IPS Irineu va continua vineri, 22 martie, ora 17.00, prin oficierea Tainei Sfântului Maslu la Catedrala mitropolitană „Sfântul Dimitrie” din Craiova. Sâmbătă, 23 martie, Mitropolitul Oltenie va săvârşi Sfânta Liturghie în Paraclisul „Sfântul Grigorie Teologul” al Seminarului Teologic din Craiova, iar duminică, 24 martie, în prima duminică din Postul Mare (a Ortodoxiei), va reveni la catedrala chiriarhală, unde va oficia Sfânta Liturghie.
 
Diac. Ioniţă Apostolache