26.03.2013 – Cinci ani de la înfiinţarea Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor: Bucurie duhovnicească la Mănăstirea Clocociov

Evenimente


Episcopia Slatinei şi Romanaţilor a sărbătorit luni, 25 martie, de Praznicul „Bunei Vestiri”, cinci ani de la înfiinţare. Evenimentul a fost marcat prin oficierea Sfintei Liturghii la altarul Mănăstirii Clocociov, de un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi.

 
       Praznicul „Bunei Vestiri” a adus numeroase bucurii duhovniceşti credincioşilor din Episcopia Slatinei şi Romanaţilor. Pe lângă comuniunea euharistică de care s-au împărtăşit participând la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, la Mănăstirea Clocociov, oltenii au sărbătorit cinci ani de la înfiinţarea Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor, sub protia Preasfinţitului Părinte Sebastian. Evenimentul a fost marcat prin prezenţa unui numeros sobor de arhierei, din care au făcut parte: Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
 
                          Maica Domnului „împlineşte toate dorinţele bune în sufletul nostru”
        În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, ÎPS Mitropolit Irineu a subliniat întreita importanţă a zilei de 25 martie, din anul acesta: Buna Vestire, împlinirea a cinci ani de activitate pentru Episcopia Slatinei şi Romanaţilor și întronizarea PS Sebastian în calitatea de prim episcop al acestei eparhii. „Există o lucrare a lui Dumnezeu în sufletul nostru şi o unire a Sa cu noi, atunci când ne dorim această unire. «Fiule, dă-mi inima ta!», sunt cuvintele Domnului din Apocalipsă. Aşadar, dacă noi oferim lui Dumnezeu inima noastră, în mod sigur că ne deschidem întotdeauna lui Dumnezeu, ca El să vină şi să lumineze sufletele noastre. Această unire o întâlnim în chip desăvârşit în relaţia dintre Maica Domnului şi Mântuitorul Iisus Hristos. Maica Domnului intervine de multe ori în activitatea Fiului ei, cum este cazul nunţii din Cana Galileii. Ea ştie că tot ce cere poate să i se împlinească. De aceea, mila şi iubirea ei sunt nemăsurat de mari. Orice lucru care se săvârşeşte este completat şi plinit de Sfânta Fecioară, aşa cum face o mamă cu fiul ei. Ea împlineşte toate dorinţele bune în sufletul nostru. Avându-o ajutătoare şi folositoare, suntem întotdeauna la adăpost faţă de ispitele vrăşmaşului. Prin urmare, datori suntem să cinstim pe Maica Domnului şi Buna Vestire, şi împreună cu Arhanghelul să ne bucurăm de această veste minunată. Ne bucurăm de asemenea că, cu această ocazie, avem posibilitatea să-l felicităm pe PS Părinte Episcop Sebastian la împlinirea a cinci ani de arhierie ca păstor al acestei eparhii şi dorim ca Dumnezeu să-i hărăzească multe bucurii şi împliniri duhovniceşti”, a conchis Mitropolitul Olteniei.
La rândul său Preasfinţitul Părinte Sebastian a mulţumit înalţilor ierarhi, preacucernicilor preoţi, oficialităților, maicilor şi tuturor credincioşilor care au participat la slujbă, pentru osteneala pe care şi-au luat-o, de a-i fi alături, la ceas aniversar. „Împlinim anul acesta cinci ani de când această eparhie a luat fiinţă şi aşa a rânduit Dumnezeu ca ea să fie pusă sub omoforul Maicii Domnului. De aceea, în fiecare an la Praznicul Bunei Vestiri suntem găzduiţi aici, la Clocociov, şi prin strădania maicilor ne bucurăm laolaltă de această dublă sărbătoare”, a spus PS Sebastian.
La sfârșitul slujbei a fost săvârșită slujba parastasului pentru pomenirea Părintelui Protos. Visarion, rectitorul Mănăstirii Clocociov, trecut la Domnul în anul 2002.
Mănăstirea Clocociov, situată în sudul municipiului Slatina, este o veche vatră monahală atestată documentar încă din secolul al XVI-lea, din timpul domnitorului Neagoe Basarab.

Arhid. Ioan Liviu Găman

Diac. Ioniţă Apostolache