05.04.2013 – Dezlegări la peşte vin şi untdelemn în postul Sfintelor Paşti

Evenimente


 
Pentru că Postul Sfintelor Paşti este cel mai aspru post al Bisericii Ortodoxe, pentru cinstirea zilelor în care se săvârşeşte Sfânta Liturghie şi pentru slăbiciunea trupului omenesc, canoanele Bisericii au rânduit pentru credincioşii ortodocşi dezlegări la peşte, vin şi untdelemn. Astfel, în luna aprilie, în sâmbete şi în duminici şi în zilele de 11 aprilie (Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica), 12 aprilie (Sfântul Mucenic Sava de la Buzău), 14 aprilie (Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin), 23 aprilie (Sfântul Mare Mucenic Gheorghe), se face dezlegare la vin şi untdelemn.
În ziua de 28 aprilie, când se sărbătoreşte Intrarea Domnului în Ierusalim, Biserica a rânduit să se facă dezlegare la peşte, la fel cum s-a procedat şi de Buna Vestire. Se mai face dezlegare la vin în Joia din săptămâna a cincea din post, când Canonul Sfântului Andrei Criteanul se citeşte integral, pentru osteneala privegherii. Vinul consumat cu măsură este un medicament pentru trupul omului aflat în neputinţă, măsura fiind indicată de Sfântul Apostol Pavel ucenicului său, Timotei: „foloseşte puţin vin, pentru stomacul tău şi pentru desele tale slăbiciuni“ (I Timotei 5, 23).
Sfinţii Părinţi au comparat adesea Postul Mare cu cei 40 de ani de călătorie ai poporului ales prin pustiu. Pentru a feri poporul Său de deznădejde, Dumnezeu a făcut numeroase minuni în timpul acelei călătorii. Prin analogie, Părinţii Sfinţi ai Bisericii au oferit acest model în explicarea celor 40 de zile de post. Deoarece ţinta postului este Paştile, ţara făgăduită a Împărăţiei lui Dumnezeu, acesta are la sfârşitul fiecărei săptămâni, precum şi la începutul acesteia o anticipare specială a acelei destinaţii, menită să întărească voinţa omului pentru a parcurge cu folos călătoria duhovnicească a Postului Mare.
Sursa: Ziarul Lumina