10.04.2013 – Mitropolitul Olteniei slujeşte la ctitoria Sfântului Calinic de la Frăsinei

Evenimente


 
Mâine, 11 aprilei, de praznicul Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, va săvârşi slujba Sfintei Liturghii la Mânăstirea Frăsinei din judeţul Vâlcea, ctitorie a Sfântului Ierarh. Considerată un adevărat „Athos românesc”, prin regulile introduse aici de Sfântul Calinic, biserica a fost ridicată în forma actuală în anul 1863, aşezământul monahal de aici datând din anul 1710. Este mânăstirea unde IPS Irineu a intrat ca frate în anul 1974, la vârsta de numai 17 ani.
                               Mânăstirea Frăsinei – repere istorice
       Situată în comuna Muereasca, la 25 km de Râmnicu Vâlcea, Mânăstirea Frăsinei  are în componenţă două biserici. Biserica Mânăstirii Frăsinei, zisă şi Biserica Mare, cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului”, ctitoria Sfântului Calinic de la Cernica, episcopul Râmnicului, care a construit-o între anii 1860-1863 şi Biserica schitului vechi, cu hramul ”Naşterea Sfântului Ioan Botezatorul”, construită din lemn de călugării bulgari Ilarion şi Ştefan în anul 1710 şi reconstruită din zid în anii 1762-1763.
       Viaţa monahală de aici se aseamănă cu cea de la Muntele Athos: în mânăstire nu au voie să intre femei şi nu se găteşte cu carne. În acest sens, Sfântul Calinic a aşezat în anul 1867 o piatră de legământ la circa 2 kilometri de mânăstire, unde este astăzi o biserică şi dependinţe pentru cazarea femeilor. Pe piatra de legământ sunt gravate cu litere chirilice atât binecuvântări, pentru cele care vor păstra acest legământ, cât şi blesteme, pentru cele ce vor călca hotărârea sfântului.

                                                            Gheorghe Cioiu