12.04.2013 – Studiu sociologic despre voluntariat, prezentat de Asociaţia Vasiliada

Fără categorie


 
       Asociaţia Vasiliada, a Mitropoliei Olteniei, a organizat astăzi, începând cu ora 11.00, la Centrul social „Mitropolit Firmilian”, o conferinţă de prezentare rezultatelor celui mai recent studiu sociologic cu privire la voluntariatul social. Evenimentul este parte a proiectului „Voluntariat pentru coeziune socială”, implementat de Asociaţia Vasiliada în parteneriat cu Asociaţia Free Youth Center din Bulgaria şi finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră 2007 – 2013 România – Bulgaria”. „Tema acestui studiu propune abordarea unui domeniu de interes care are multiple efecte benefice. Pe lângă impactul la nivelul comunităţilor, voluntariatul contribuie la facilitarea dezvoltării persoanelor care îl practică, prin oferirea de noi abilităţi şi deprinderi. În cadrul acestui proiect, ne propunem să dezvoltăm o metodologie de lucru cu voluntarii, să găsim modalităţile cele mai potrivite pentru a motiva şi a fideliza pe o perioadă cât mai lungă de timp voluntarii în proiecte cu caracter social. Cercetarea a cuprins informaţii oferite de un grup de 603 tineri români şi bulgari, cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani, dar şi informaţii pe care le-am primit din partea a 80 de instituţii cu profil educaţional şi cu profil social din România şi Bulgaria, mai precis din judeţele Dolj şi Mehedinţi, în România, şi Vidin şi Montana, din Bulgaria”, a precizat părintele Adrian Stănulică, preşedintele Asociaţiei Vasiliada.

 
       Potrivit părintelui Stănulică, tinerii voluntari implicaţi în acest proiect vor urma un program de training şi vor avea posibilitatea să meargă în diferite instituţii, care au nevoie de implicarea voluntarilor. „Proiectul vine astfel şi în sprijinul instituţiilor care au nevoie de voluntari, pentru că ne propunem să creem o reţea de aproximativ 60 de voluntari care să poată să îşi ofere serviciile. Raportul întocmit de către specialişti analizează situaţia voluntariatului în sfera socială, a problemelor şi oportunităţilor identificate în zona de frontieră şi îşi propune să exploateze oportunităţile, prin utilizarea în comun a resurselor umane şi a materialelor din zona ţintă, în vederea unei strategii în beneficiul comunităţii”, a subliniat părintele Adrian Stănulică, preşedintele Asociaţiei Vasiliada.
 Proiectul „Voluntariat pentru coeziune socială” se desfăşoară pe parcursul a 12 luni, din noiembrie 2012 până în noiembrie 2013.
 
(Gabriela Popescu)