22.04.2013 – Moaştele Sfântului Grigorie Dascălul, în Arhiepiscopia Râmnicului: Trei zile binecuvântate pe pământ oltenesc

Relatari


 
După ce au fost purtate în pelerinaj timp de două zile la Mănăstirea „Dintr-un Lemn”, din comuna Frânceşti, judeţul Vâlcea, moaştele Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Ţării Româneşti, aduse de la Mănăstirea Căldăruşani, au poposit în seara aceasta şi la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea. Evenimentul a fost încununat de oficierea Sfintei Liturghii în sobor de arhierei, preoţi şi diaconi.
 
Delegaţia care a însoţit racla cu moaştele Sfântului Ierarh Calinic, condusă de Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei şi de Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a fost întâmpinată la Centrul eparhial, sâmbătă, 20 aprilie, în jurul orei 17,00, de către Înalt Preasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Eparhiei Râmnicului, însoţiţi de un numeros sobor de  preoţi, diaconi, monahi şi monahii. Alături de alesul sobor la acest eveniment au mai luat parte elevi seminarişti, preoți şi credincioşi din oraş şi din împrejurimi.

 
Mângâiere şi folos duhovnicesc pentru credincioşii olteni
După primirea oficială, sfintele moaşte au fost purtate în procesiune spre Catedrala arhiepiscopală „Sfântul Nicolae”, unde au fost aşezate la loc de cinste spre închinare, într-un baldachin special amenajat în faţa sfântului lăcaş. Cu acest prilej, IPS Gherasim a rostit un cuvânt de bun venit adresat delegaţiei care a însoţit sfintele moaşte. „Am aşteptat cu emoţie sfântă această mângâiere duhovnicească a Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul în eparhia noastră. Este un har deosebit pentru noi toți. Este o zi cu totul aparte. De aceea, toți cei care ați lăsat fratele sau casa și ați venit să vă rugați împreună cu noi Bunul Dumnezeu să vă răsplătească și Sfântul Grigorie să vă păzească. Mulţumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru că a binecuvântat pelerinajul cu racla moaştelor Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, mulţumim Înalt Preasfinţiei Voastre pentru iniţiativa de mângâiere a fiilor duhovniceşti din Eparhia Râmnicului, prin aducerea moaştelor Sfântului Ierarh Grigorie, dar şi ierarhilor, preoţilor, monahilor, monahiilor şi credincioşilor participanţi la aceste momente duhovniceşti”, a spus IPS Părinte. Totodată, IPS Părinte Mitropolit Irineu a subliniat faptul că prezenţa moaştelor Sfântului Grigorie în Oltenia se înscrie în preocupările de căpetenie a Sfintei Biserici, de a aduce mângâiere şi folos credincioşilor ei. „Acest pelerinaj cu sfintele moaște ale Sfântului Grigorie Dascălul se înscrie în preocupările Bisericii noastre de a aduce cât mai aproape pe sfinți în viața credincioșilor și în locurile binecuvântate de Dumnezeu ca toată lumea să poată să se împărtășească din lucrarea Duhului Sfânt care este în sfinți și în același timp și în Biserică”, a spus IPS Irineu.
 
 
„O alăturare a sfinților ca prieteni ai lui Dumnezeu”
Slujbele programate acestui mare eveniment au debutat la catedrala arhiepiscopală cu rânduiala Privegherii, oficiată de către un sobor de preoţi şi diaconi în frunte cu PS Părinte Emilian Lovişteanul. Răspunsurile la strană au fost date de către grupul de psalți ai Catedralei Arhiepiscopale și un grup de elevi de la Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea condus de Pr. Prof. dr. Ion Gavrilă. La finalul Vecerniei cu Litie, PS Emilian a rostit un cuvânt de învăţătură în care a evidențiat dimensiunea adâncă a sfinţeniei şi paternitatea spirituală a vrednicului Mitropolit al Țării Românești, Sfântul Grigorie Dascălul. „Aducerea moaștelor Sfântului Grigorie Dascălul în eparhia noastră reprezintă o alăturare a sfinților ca prieteni ai lui Dumnezeu, a Sfântului Calinic, a Sfântului Antim, care au păstorit această eparhie și iată a Sfântului Grigorie Dascălu care a păstorit și el Țara Românească. Să nu uităm faptul că Mănăstirea Căldărușani, ude se găsesc moaștele Sfântului Grigorie Dascălu, a fost păstorită de IPS Gherasim vreme de 20 de ani ca stareț, între anii 1950  și 1970 și ne bucurăm că Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a binecuvântat această aducere a moaștelor la Râmnic ca semn al prețuirii pentru eparhia noastră și ca recunoaștere pentru prietenia pe care a avut-o Sfântul Ierarh Calinic, Episcopul Râmnicului, cu Sfântul Grigorie Dascălul”, a spus PS Emilian.
 
Sfântă Liturghie în sobor de arhierei
În Duminica a IV-a din Post, a Cuvioasei Maria Egipteanca, soborul de arhierei, preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnic, în prezenţa moaştelor sfântului Ierarh Grigorie Dascălul. Alături de IPS Părinte Irineu, de PS Părinte Varsanufie şi de PS Părinte Emilian Lovişteanul au mai fost prezent şi PS Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. La slujbă a luat parte și chiriarhul locului, IPS Părinte Gherasim.
În timpul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Irineu a hirotonit întru diacon pe tânărul Ionuţ Pădureanu, absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din Craiova, pentru Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Parohia Preajba, oraşul Târgu Jiu, protopopiatul Târgu Jiu Nord, judeţul Gorj.
La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Olteniei a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a elogiat viaţa şi activitatea Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Ţării Româneşti şi a evidenţiat importanţa Pelerinajului cu Sfintele Moaşte în viaţa credincioşilor ortodocşi.
Moaştele Sfântului Grigore Dascălul au rămas în catedrala din Râmnic până luni, 22 aprilie, în cursul dimineţii, când delegația bucureşteană s-a îndreptat către Mănăstirea Căldăruşani.

Arhid. Ioan Liviu Găman