24.04.2013 – Praznicul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe în Arhiepiscopia Craiovei: Sfântă Liturghie arhierească în Parohia Leu IV

Relatari


 
Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a poposit marţi, 23 aprilie, în Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din localitatea doljeană Leu, care şi-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, după oficierea Sfintei Liturghii, Mitropolitul Olteniei a primit titlul de cetăţean de onoare al localităţii.

 
       Ziua de prăznuire a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe a fost prilej de dublă sărbătoare pentru credincioşii din camuna doljeană Leu. Poziţionată pe linia Craiova-Coşoveni-Zănoaga, localitatea se numără printre cele mai mari aşezări rurale din judeţul Dolj, dispunând de patru lăcaşuri de închinare. Vizita IPS Părinte Mitropolit aici a fost prilejuită de hramul bisericii din Parohia Leu IV, păstorită de preotul Marian Mitrache.
       După slujba Sfintei Liturghii, IPS Părinte Irineu a primit din partea oficialităţilor locale titlul de „Cetăţean de onoare al comunei Leu”. Cu acest prilej, părintele Grigore Vulcănescu,  protoiereu al Protoieriei Craiova Sud, a mulţumit IPS Părinte, în numele credincioşilor prezenţi, pentru prezenţă şi împreună slujire.
 
                              „Dumnezeu ne cheamă la Sfânta Biserică”
       La final, Mitropolitul Olteniei a vorbit celor de faţă despre viaţa şi municenicia Sfântului Gheroghe, numit de Biserică Ortodoxă „purtătorul de biruinţă”, datorită curajului prin care a apărat dreapta credinţă. „Sfântul Gheorghe ne ajută întotdeauna ca să sporim în fapte bune, să avem o viaţă curată pentru că el se roagă neîncetat lui Dumnezeu pentru mântuirea noastră. Credinţa lui este arzătoare, puternică, este fierbinte, nelăsându-se niciodată robită de lucrurile acestea pământeşti. Cu toate că slujea ca general şi se bucura de toate privilegiile unui demnitar al armatei romane, Sfântul Gheorghe nu a ezitat nicio clipă să-L urmeze pe Hristos până la moarte, preferând să moară decât să se lepede de credinţa creştină. Dacă ne întoarcem la viaţa noastră, putem vedea cu uşurinţă că de multe ori ne lepădăm. Dumnezeu ne cheamă la Sfânta Biserică, însă vrăşmaşul ne găseşte ceva de lucru în casa sau la câmp. Duminica de multe ori este zi frumoasă, dar nu pentru a merge la câmp, ci la Biserică, aşa cum zice cântarea: «Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul, să ne bucurăm şi să ne veselim întru dânsa» (Canonul Învierii)”, a spus Mitropolitul Olteniei. În acest context, IPS Irineu i-a sfătuit pe credincioşii prezenţi ca în zilele de duminici şi sărbătoari să vină la rugăciune în sfintele lăcaşuri pentru a aduce laudă şi mulţumire Părintelui Ceresc.
            Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Parohia Leu IV a fost construită în anul 1810 pe locul unei mai vechi bisericuţe din lemn, figurând astăzi pe lista monumentelor istorice. În decursul timpului a trecut prin mai multe procese de restaurare şi reconsolidare, sub păstorirea părintelui Marian Mitrache fiind recondiţionat gardul împrejmuitor şi clopotniţa. Astăzi, datorită degradărilor suferite, sfântul lăcaş necesită noi reparaţii, pictura interioară aflându-se într-un stadiu înaintat de degradare.

 

 

Diac. Ioniţă Apostolache