29.04.2013 – Serbare duhovnicească în ajun de Florii, la Târgu Jiu

Evenimente


 
Sala de spectacole a Teatrului „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu s-a dovedit neîncăpătoare sâmbătă, 27 aprilie, pentru credincioşii şi clericii care au dorit să participe la un eveniment de excepţie, un popas spiritual închinat Sfintei Sărbători a Floriilor şi Marelui Praznic al Învierii Domnului. Sub genericul „Floriile şi Paştele la români”, elevi, studenţi şi preoţi, si-au dat mâna într-un impresionant spectacol dedicat muzicii psaltice, poeziei şi prozei religioase.

 
      Manifestarea, organizată cu binecuvântarea şi în prezenţa Înalt Preasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a fost susţinută de Corul Liceului Teologic „Sfântul Nicodim”, Corala preoţească a Protopopiatelor Târgu Jiu Sud şi Nord ( sub bagheta dirijorală a părintelui prof. diac. Nicuşor Lăzărică), Centrul de zi pentru copii „Sfântul Vasile” al Asociaţiei Vasilida, filiala Târgu Jiu, şi Asociaţia Studenţilor Crestin Ortodocşi, filiala „Sfântul Irodion de la Lainici”- Târgu Jiu.
    Invitat de părintele prof. Nicuşor Popescu, directorul Liceului Teologic din Târgu Jiu, să rostească un cuvânt de binecuvântare, Mitropolitul Olteniei a apreciat eforturile depuse de organizatori pentru a oferi credincioşilor  momente artistice cu o înaltă încărcătură spirituală, prilejuită de apropierea praznicului Învierii Domnului. „Manifestarea din această seară se înscrie în programul duhovnicesc premergător Sfintelor Patimi şi praznicului Învierii Domnului. Am dorit în acest context să oferim credincioşilor şi preoţilor din municipiul Târgu Jiu o după amiază de muzică psaltică, poezie şi proză religioasă. Au existat şi emoţiile inerente unui astfel de demers, fiind prima acţiune de o asemenea amploare, dar cu toţii am constatat că a fost o serbare duhovnicească reuşită din toate punctele de vedere. Ne-am bucurat de o prezenţă numeroasă, de o sală arhiplină şi sperăm ca Bunul Dumnezeu să ne întărească în Săptămâna Patimilor, ca prin post, rugăciune şi fapte bune, să ajungem la piscul cel mai înalt şi mai sfânt: Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Pentru că numai în Înviere îL întâlnim pe Mântuitorul Iisus, ne aflăm împreună cu El pe cale, pe drumul Emausului, aşa cum frumos au recitat în sceneta lor copiii de  la Centrul de zi „Sfântul Vasile” din Târgu Jiu, ”, a spus IPS Irineu.
       Serbarea închinată sfintelor sărbători pascale s-a încheiat cu o festivitate, în cadrul căreia elevii Petru Mihai Rădulescu, clasa a X-a şi Maria Mihaela Pistriţu, clasa a XI-a, Liceul Teologic din Târgu Jiu, au fost premiaţi de către Mitropolitul Olteniei pentru calificarea la faza naţională a Concursului naţional dedicat părintelui Dumitru Stăniloaie, respectiv, pentru clasarea pe locul III la faza naţională a Olimpiadei de Arte Vizuale.
       Principalii artizani ai evenimentul duhovnicesc care a avut loc sâmbătă, 27 aprilie, la Târgu Jiu au fost părintele prof. Nicuşor Popescu, directorul Liceului Teologic „Sfântul Nicodim” şi părintele prof. diacon Nicuşor Lăzărică, cel care s-a ocupat  de  momentele muzicale ale serbării, alături de ceilalţi parteneri care au urcat pe scenă şi de instituţia care a găzduit evenimentul, Teatrul „Elvira Godeanu”. Nu trebuie omisă nici expoziţia de icoane pe lemn şi sticlă organizată cu acest prilej în holul instituţiei teatrale, care a reunit 56 de exponate, lucrări ale elevilor claselor a 10-a, a 11-a şi a 12-a, de la Liceul Teologic din Târgu Jiu, coordonaţi de prof, Gheorghe Plăveţ. Toate acestea au asigurat suportul moral şi volitiv pentru a face din această maifestare una care să devină tradiţie la Târgu Jiu, aşa cum ne-a asigurat părintele director Nicusor Popescu  „A fost un început, o piatră de temelie spre construirea unei tradiţii prin care Liceul Teologic, cele două protoierii, ascoriştii şi copiii de la Centrul social din Târgu Jiu, să-şi unească eforturile în fiecare an spre a realiza acest frumos popas spiritual pe drumul către Golgota Învierii. Este important pentru noi să arătăm târgujienilor, să arătăm tuturor că existăm şi că avem capacitatea de a aduna credincioşii lângă noi, că avem puterea de a transmite un mesaj, o vibraţie sufletească, în aceste momente de purificare trupească şi sufletească”, ne-a precizat părintele director Popescu.

                             Gheorghe Cioiu