01.05.2013 – Expoziţie de icoane la Muzeul de Istorie din Târgu Jiu

Evenimente


Sub genericul “Lumină din Lumină”, Muzeul de Istorie din Târgu Jiu găzduieşte săptămâna aceasta o expoziţie de icoane a elevilor de la Secţia Patrimoniu a Liceului de Teologie „Sfântul Nicodim”. După cum ne-a informat prof. diacon Nicuşor Lăzărică, vernisajul expoziţiei a avut loc marţi, 30 aprilie, în prezenţa profesorilor şi elevilor de la Liceul Teologic, a reprezentanţilor instituţiei gazdă şi ai Facultăţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu.
În cuvântul rostit cu acest prilej, profesor Gheorghe Plăveţi, coordonatorul expoziţiei, a vorbit despre greutatea creării unei icoane, despre faptul că pe lângă obişnuitele canoane de întocmire a unei icoane, este nevoie de post, rugăciune şi o viaţă curată din partea iconografului. “Icoana este o fereastră spre cer, iar cel care o creează trebuie “să vadă pe Dumnezeu în trup”, trebuie să trăiască cu îngerii pentru a putea să-L zugrăvească pe Dumnezeu, iar elevii noştri, prin aceste preafrumoase icoane, ne demonstrează că harul lui Dumnezeu îi însoţeşte în activitatea lor”, a precizat prof. Plăveţi.
În încheierea manifestării, Corul Liceului Teologic “Sfântul Nicodim” a interpretat un scurt program de cântece religioase specifice acestei perioade prepascale. Expoziţia va rămâne deschisă publicului larg până în a doua duminică după Sfintele Paşti (Duminica Sfântului Apostol Toma).
 

Gheorghe Cioiu