09.05.2013 – ÎPS Irineu va sluji de praznicul Izvorul Tămăduirii la hramul Mănăstirii Lainici

Evenimente


        Mănăstirea Lainici din judeţul Gorj îşi sărbătoreşte hramul mâine,  10 mai, de Izvorul Tămăduirii. Cu acest prilej, slujba Sfintei Liturghii va fi săvârşită de Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.  Momentele liturgice vor începe din această seară, printr-o procesiune cu moaştele Sfântului Irodion, care sunt adăpostite în acest sfânt locaş monahal, urmată de slujba Vecerniei şi a Privegherii.
       “Întregul monahism ortodox este pus sub oblăduirea Maicii Domnului, Ocrotitoarea, care întinde sfântul ei acoperământ peste toţi călugării şi credincioşii ce se dedică ei cu toată evlavia şi credinţa. Maica Domnului îi sprijină pe călugări şi familia creştină, ea fiind mamă a tuturor. Oricine se naşte din apă şi din Duh şi se botează în numele Preasfintei Treimi devine şi copil al Maicii Domnului, pentru că Preasfânta Fecioară este aceea care naşte permanent, care dă viaţă credincioşilor şi mijloceşte înaintea lui Dumnezeu, înaintea Fiului ei, pentru întreaga lume”, a precizat ÎPS Irineu pentru postul de radio Trinitas.
      De praznicul Izvorul Tămăduirii va fi cinstit şi Sfântul Irodion de la Lainici, a cărei zi de pomenire este pe 3 mai. „Sfântul Irodion a fost canonizat ca Sfânt Ocrotitor al poporului nostru şi în special al Olteniei, un Luceafăr care a strălucit în timpul Sfântului Ierarh Calinic, căruia i-a fost duhovnic, precum a fost duhovnic multor călugări şi credincioşi de pe Valea Jiului şi din împrejurimile acestei sfinte mănăstiri. Sfântul este prăznuit în biserica noastră la data de 3 mai, dar, întrucât această sărbătoare a coincis anul acesta cu Vinerea Patimilor, am gândit să cinstim pe Sfântul de hramul sfintei biserici a Mânăstirii Lainici”, a subliniat Mitropolitul Olteniei.

(Gabriela Popescu)