10.05.2013 – Manastirea Lainici in haine de sarbatoare

Evenimente

Mănăstirea Lainici şi-a sărbătorit hramul şi pe Sfântul Irodion, de Izvorul Tămăduirii

Ca în fiecare an de praznicul „Izvorul Tămăduirii”, sute de credincioşi din Oltenia şi de peste munţi, îndeosebi din judeţul Hunedoara, şi-au îndreptat paşii spre lavra de pe defileul Jiului pentru a aduce cinstire hramului acestui aşezământ monahal şi Sfântului Irodion, prăznuit laolaltă cu sărbătoarea Izvorului. Cu acest îndoit prilej de bucurie duhovnicească, în mijlocul obştii monahale a poposit Inalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care a luat mai întâi parte la slujba de Priveghere, săvârşită în seara zilei de miercuri, 9 mai, iar a doua zi a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.
La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Olteniei a pus la inima credincioşilor prezenţi cuvânt de învăţătură despre semnificaţia şi importanţa duhovnicească a praznicului Izvorul Tămăduirii. „Sărbătoarea de astăzi este o sărbătoare a vieţii, iar izvorul vieţii este Învierea, care e şi izvor al tămăduirii. Încă din Vinerea Patimilor Mântuitorului noi deja zărim Izvorul Tămăduirii în Duminica Sfintelor Paşti şi-l cinstim apoi în Săptămâna Luminată, împărtăşindu-ne astfel de lumina şi bucuria duhovnicească. Evident însă că sărbătoarea aceasta are un început istoric, la Vlaherne, când un izvor tămăduitor a apărut spre folosul şi izbăvirea celor de acolo. Tot acolo s-a arătat şi Maica Domnului, împărăteasa cerurilor, pentru a-i proteja pe oameni. Maica Domnului, cea care mijloceşte permanent înaintea lui Dumnezeu pentru noi şi ne ajută ca să trecem prin greutăţile şi suferinţele vieţii, pentru că ea este singura mamă adevărată, mamă a tuturor mamelor, cea pe care, în rugăciune, noi o numim uşă a milostivirii”, a spus IPS Irineu.
De asemenea, IPS Părinte Mitropolit a vorbit şi despre viaţa şi modelul de credinţă reprezentat de Sfântul Irodion de la Lainici, cel care a fost cinstit tot în această zi, deoarece ziua sa de pomenire, 3 mai, a coincis anul acesta cu Vinerea Patimilor Mântuitorului. „Aici la Mânăstirea Lainici îl cinstim în mod deosebit pe Sfântul Irodion, pentru că împreună cu Sfântul Ierarh Calinic au fost şi sunt Ocrotitorii Olteniei, ajutători ai tuturor celor care se roagă la ei, ai tuturor celor care au primit cuvânt de învăţătură de la ei. Noi ne dorim ca dumneavoastră, plecând de la această sfântă mănăstire aflată sub purtarea de grijă a Maicii Domnului, să vă întoarceţi acasă cu binecuvântarea Sfântului Irodion, cu aghiasma sfântă şi tămăduitoare şi cu lumina fericită a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos în suflete”, a încheiat IPS Irineu.
După cuvântul IPS Părinte Mitropolit, preoţii, diaconii şi credincioşii au mers în pridvorul bisericii, unde a fost oficiată slujba de sfinţiere a apei. După slujbă, moaştele Sfântului Irodion, ocrotitorul mănăstirii, au fost purtate în procesiune împrejurul sfântului locaş şi depuse la locul lor în biserica mare a mânăstirii. La final, credincioşii prezenţi au luat parte la tradiţionala agapă frăţească, organizată în trapeza mănăstirii.

Diacon Ioniţă Apostolache

Gheorghe Cioiu