Sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi a adunat mii de credincioşi în lăcaşurile de închinare din Mitropolia Olteniei. La Târgu Jiu, în atmosfera de sărbătoare prilejuită de Zilele municipiului, Sfânta Liturghie a fost oficiat de arhiereul locului.
Municipiul Târgu Jiu şi-a cinstit la începutul acestei săptămâni ocrotitorii spirituali, Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Bucuria prăznuirii a fost încununată de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, la altarul Bisericii „Sfinţii Împăraţi” din municipiu.
Manifestările închinate ocrotitorilor spirituali ai urbei de pe Jiu au început încă de luni seara, prin festivităţile de deschidere a zilelor municipiului Târgu Jiu. Astfel, după slujba Vecerniei, a avut loc o procesiune religioasă cu icoana Sfinţilor Constantin şi Elena, la care au participat peste o mie de credincioşi, însoţiţi de circa160 de preoţi, veniţi din toate zonele judeţului Gorj. Procesiunea a avut loc pe traseul: Biserica „Sfinţii Împăraţi”- Bulevardul Republicii – Bulevardul Constantin Brâncuşi, cu oprire în Piaţa Prefecturii, unde a fost rostită o rugăciune – str. Victoriei – Biserica „Sfinţii Împăraţi”. A doua zi, în mijlocul credincioşilor a poposit Mitropolitul Olteniei care a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”.
„Apărători ai dreptei credinţe”
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Mitropolit Irineu a rostit cuvânt de învăţătură despre viaţa şi minunile Sfinţilor Împăraţi, amintind că aceştia „sunt apărătorii dreptei credinţe, precum şi mijlocitorii noştri în faţa tronului ceresc”. Totodată, Înalt Preasfinţia Sa a subliniat că „într-o epoca a persecuţiilor împotriva creştinilor, Sfântul Constantin a înţeles că semnul Sfintei Cruci şi credinţa cea nouă, propovăduită de Mântuitorul Iisus Hristos, sunt lucrurile care lipsesc, care sunt necesare Imperiului Roman şi întregii omeniri. În acest context, Sfântul Constantin a dat libertate creştinilor. De aceea, el a fost chemat de Dumnezeu, şi nu de oameni, pentru a înfăptui această misiune sfântă, aşa cum a fost chemat şi Sfântul Apostol Pavel pe drumul Damascului. Unul a fost chemat spre a fi învăţător neamurilor, celălalt, spre a fi împărat care să aşeze un imperiu creştin fundamentat pe Cuvântul Mântuitorului Iisus Hristos şi poruncile evanghelice. El a rămas astfel în memoria istoriei ca un exemplu pentru toţi împăraţii şi conducătorii creştini, până la sfârşitul veacurilor”.
Biserica din Târgu Jiu, închinată Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, veritabil monument de arhitectură, a fost ridicată în perioada anilor 1864 – 1874, pe locul unei vechi biserici din lemn, fiind sfinţită în anul 1875 de către episcopul Atanasie al Râmnicului Noul Severin. În decursul anilor, sfântul locaş a cunoscut mai multe lucrări de renovare şi restaurare, ultima fiind efectuată în anul 2002.
Gheorghe Cioiu