06.06.2013 – Simpozion internaţiona în Cetatea Severinului: „Mehedinţi – istorie, cultură şi spiritualitate”

Evenimente


 
Episcopia Severinului şi Strehaiei a organizat în perioada 3-6 iunie, în parteneriat cu Facultatea de Teoloie Ortodoxă din Craiova, şi cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, cea de-a VI-a ediţie a Simpozionului „Mehedinţi – istorie, cultură şi spiritualitate”. Manifestarea cultural-religioasă a reunit şi anul acesta o serie de  personalităţi marcante ale culturii româneşti, atât din mediul teologic, cât şi din cel laic.

 
Ediţia 2013 s-a derulat sub genericul „Mărturisire, Cinstire şi Recunoştinţă”, tematică deosebit de generoasă care a oferit prilej de manifestare la nivel ştiinţific şi academic, tuturor participanţilor, între aceştia profesori de teologie, istorici, oameni de cultură şi cercetători de prestigiu din România, dar şi din ţări precum Serbia, Cehia, Grecia, Republica Moldova. Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc luni, 3 iunie, după ce în prealabil a fost săvârşită o slujbă de  Te-Deum, de către Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.

 
 
Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena – modele de trăire creştină
Simpozionul şi-a propus să scoată în evidenţă rolul şi contribuţia Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena la încetarea persecuţiilor pe motive religioase în Imperiul Roman, declararea creştinismului ca religie licită în Imperiu, dar şi evlavia lor în apărarea dreptei-credinţe şi susţinerea Bisericii creştine. În deschiderea evenimentului, IPS Părinte Mitropolit Irineu Popa, Decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Craiova, a susţinut comunicarea cu titlul „Basilica creştină constantiniană din Ierusalim biruitoarea Templului iudaic şi o Elia Capitolina romană”.
Între personalităţile de marcă ale evenimentului s-a aflat acad. prof. dr. Emilian Popescu, Vicepreşedinte al Comisiei Patristice din cadrul Patriarhiei Române. Domnia sa a ţinut o prelegere cu titlul : „Sfântul Constantin cel Mare şi creştinismul pe teritoriul românesc la populaţia autohtonă şi barbară”, în cadrul căreia a subliniat că  „populaţia nord-dunăreană, întărită cu civilizaţia romană cu toate caracteristicile ei, şi cu religia creştină, a putut rezista după aceea în perioada năvălirilor barbare mult mai bine, n-a fost asimilată, asigurându-se astfel continuitatea daco-romană. Fără aceste evenimente deosebit de importante înfăptuite de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, nu ştim ce s-ar fi întâmplat cu romanitatea pe teritoriul ţării noastre”.
Comunicările pezentate au scos în evidenţă personalităţile de excepţie ale Sfinţilor Împăraţi şi cinstirea lor ca mari ctitori de lăcaşuri sfinte, rolul şi stăruinţa lor în promovarea educaţiei religioase şi în susţinerea şi dezvoltarea lucrării social – filantropice a bisericii, cinstirea Sfintei Cruci şi rolul ei în viaţa creştinilor.
 
Părintele Dumitru Stăniloaie – stâlp al ortodoxiei româneşti
Ediţia 2013 a simpozionului „Mehedinţi – istorie, cultură spiritualitate ” a adus în acutalitate şi impactul operei părintelui Dumitru Stăniloaie în gândirea teologiei şi culturii româneşti, în contextul împlinirii a 110 ani de la naşterea sa şi 20 de ani de la trecerea la cele veşnice. Între arhiereii prezenţi la eveniment s-a aflat şi Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, care a vorbit despre „Teologia Crucii la Părintele Dumitru Stăniloaie”. Despre Părintele Stăniloaie ierarhul bănăţean a subliniat că: „A fost deopotrivă un dogmatist, un istoric al bisericii, un patrolog , un liturgist, a scris remarcabile lucrări de spiritualitate, a tradus din operele sfinţilor părinţi şi din lucrările unor teologi contemporani.  Cu alte cuvinte a fost un teolog integral ce a lăsat în urmă nu doar o operă colosală, ci şi un sistem de gândire propriu care l-a făcut remarcat în ortodoxia universală”.
În cadrul lucrărilor simpozionului, membrii Corului Kinonia al Episcopiei Severinului şi Strehaiei condus de arhid. drd. Adrian Maziliţa, au interpretat cântări psaltice în cinstea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Au avut loc de asemenea mai multe lansări de carte, între care şi nr. 5 al volumului „Mehedinţi – istorie, cultură şi spiritualitate”.
Cele peste 100 de comunicări şi referate expuse  de participanţi anul acesta,  vor fi publicate în volumul cu numărul 6 al simpozionului.
 
Alexandra Dediu