07.06.2013 – Preoţii din Protoieria Craiova Nord s-au întrunit în ultima conferinţă de primăvară din Arhiepiscopia Craiovei

Evenimente


 
Peste 100 de preoţi din Protoieria Craiova Nord s-au întrunit joi, 6 iunie, în ultima conferinţă de primăvară din Arhiepiscopia Craiovei dedicată Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Conferinţa, prezidată de Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a fost precedată de săvârşirea Sfintei Liturghii la Biserica Obedeanu din Craiova, sfânt locaş aflat, de asemenea, sub pronia Sfinţilor Împăraţi.

 
       După Sfânta Liturghie, preoţii s-au reunit în sala de festivităţi a Centrului de restaurare, conservare patrimoniu şi vizualizare al Facultăţii de Teologie din Craiova, pentru a participa la conferinţa propriu-zisă. În deschidere, părintele Daniel Mohanu, preot slujitor la Paraclisul Spitalului Clinic de Boli infecţioase şi Pneumoftiziologice „Victor Babeş” din Craiova, a susţinut o prelegere pe tema „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, promotorii libertăţii creştine”, prelegere urmată de luări de cuvânt, întrebări şi dezbateri.
       În cuvântul rostit la finalul întrunirii,, Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu a subliniat evlavia deosebită pe care o au credincioşii români pentru Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. “Românii au păstrat vie, peste veacuri, amintirea Sfinţilor Împăraţi. Drept dovadă, peste 1 700 000 de credincioşi de la noi poartă numele Constantin şi Elena. În acest context, suntem Biserica ce sărbătoreşte anul acesta 1700 de ani de libertate religioasă, dar mai ales, sărbătoreşte pe Sfinţii Împăraţi, întocmai ca Apostolii, Constantin cel Mare şi mama sa Elena. Pe cei ale căror chipuri le întâlnim zugrăvite în bisericile noastre, mai vechi sau mai noi, în partea stîngă, la intrare în sfintele lăcaşuri”, a menţionat IPS Irineu.   

 (Gheorghe Cioiu)