13.06.2013 – Praznicul Inălţarea Domnului in Arhiepiscopia Craiovei

Evenimente


 
Praznicul Înălţării Domnului la Cer, sărbătorit în Biserica Ortodoxă anul acesta la 13 iunie, a fost aşezat ca hram pentru mai multe locaşuri de închinare din Arhiepiscopia Craiovei. Atât în judeţul Dolj, cât şi în Gorj, credincioşii vor avea prilej de bucurie duhovnicească prin participarea la sfintele slujbe şi prin pomenirea eroilor neamului adormiţi întru Domnul.
                        Praznicul „Înălţării” în bisericile din Craiova
        La Craiova, Biserica „Înălţarea Domnului” din cartierul Craioviţa Nouă îmbracă în această zi haină de sărbătoare. Lucrările de construcţie au început după anii 2000, prin strădania preoţilor Ion şi Constantin Băjău, tată şi fiu, şi prin contribuţia materială a credincioşilor. Pictura, realizată în frescă, a fost finalizată anul trecut,slujba de resfinţire fiind săvârşită în Duminica Tomii, de către IPS Părinte Irineu, alături de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.
       Tot de praznicul Înălţarea Domnului, Parohia „Eroii Neamului” – Electro îşi serbează ziua de hram. Credincioşii vor participa la Sfânta Liturghie, iar după slujbă vor fi depuse coroane de flori la „Crucea eroilor” din curtea bisericii. „Este un moment pentru care ne-am pregătit intens. Ca în fiecare an, rugăciunile noastre se îndreaptă către cei care şi-au vărsat sângele pentru apărarea credinţei noastre ortodoxe. Îi vom pomeni şi pe cei care, din binecuvântate pricini, nu au vor putea fi alături de noi în aceste clipe de prăznuire”, a mărturisit părintele paroh Cristian Grecu. Biserica „Înălţarea Domnului”, din zona „Electro”, se află încă în construcţie, serviciile religioase şi sfintele slujbe fiind săvârşite în paraclisul amenajat la subsolul sfântului locaş.
                      Biserici închinate „Înălţării”, în judeţul Gorj
        În judeţul Gorj, Praznicul Înălţării se cinsteşte ca hram în patru locaşuri de închinare. Astfel, în municipiul Târgu Jiu, Biserica „Înălţarea Domnului” din cartierul „9 mai” va găzdui, ca în fiecare an, după Sfânta Liturghie şi manifestări comemorative dedicate eroilor. Zidirea bisericii s-a făcut între anii 1992-2002. După finalizarea picturii, a fost sfinţită de IPS Părinte Irineu, la data de 20 septembrie 2009.
      Şi credincioşii din Parohia gorjeană Roşiuţa serbează hramul bisericii din localitate. Cu o vechime de peste un secol, sfântul locaş a fost frumos împodobit şi înfrumuseţat în urmă cu trei ani, atunci când IPS Părinte Irineu a oficiat slujba de resfinţire. Laolaltă cu credincioşii din Roşiuţa, gorjenii din localitatea Raci cinstesc hramul Bisericii „Sfinţii Arhangheli” şi „Înălţarea Domnului”. De asemenea, în localitatea Cloşani-Orzeşti, judeţul Golj, biserica parohială, închinată „Înălţării Domnului” a fost construită în urmă cu două secole. Este construită din lemn şi figurează pe lista monumentelor istorice. Tradiţia locală menţionează legătura ei cu Tudor Vladimirescu, care a vizitat-o în nenumărate rânduri, pe vremea când era vătaf pe plaiurile Cloşanilor. El ar fi donat aici un rând de veşminte, cusute la Viena, care din păcate nu se mai păstrează.