17.06.2013 – Asociaţia Vasiliada, în sprijinul copiilor

Evenimente


Activităţi educaţionale, la Centrul social “Sfântul Nicolae” din Filiasi
       Copiii Centrului social „Sfântul Nicolae” din Filiaşi, al Asociaţiei Vasiliada, ONG patronat de Mitropolia Olteniei, au fost implicaţi săptămâna trecută într-o serie de activităţi atractive, cu scop educaţional, în care şi-au arătat talentul, dragostea faţă de semeni, laolaltă cu forţa prieteniei în cadrul muncii de echipă.
       Una dintre cele mai representative acţiuni, denumită „Familie şi responsabilitate”, a îmbinat arta cu ştiinţa comunicării, căci copilaşii au realizat portretele membrilor familiei şi au participat la o sesiune de discuţii pe marginea acestei teme. Cea care i-a îndrumat, Alexandra Toma, coordonatorul aşezământului social, a vorbit despre rolul acestor acţiuni în dezvoltarea sentimentelor pozitive faţă de familie, cultivarea sentimentelor de dragoste, ataşament şi generozitate.Copiii au înţeles că, în cadrul familiei, fiecare membru îşi asumă responsabilităţi şi că acest lucru îi face să devină responsabili, dar îi şi învaţă faptul că în viaţă este nevoie să facă eforturi pentru a se ajuta pe ei şi pe ceilalţi. Cu toţii au fost încurajaţi să manifeste atitudine de deschidere, comunicare şi sinceritate faţă de membri familiei, acest lucru ajutându-i să-şi consolideze relaţiile cu aceştia. Copiii au inţeles astfel rolul familiei şi importanţa acesteia, însuşindu-şi informaţiile transmise, manifestând deschidere, implicare şi comunicare în desfăşurarea acestei activităţi”, a subliniat Alexandra Toma. Copiii au fost bucuroşi că au avut prilejul să îşi exprime dragostea faţă de părinţi, faţă de fraţi şi bunici, şi pentru că în acelaşi timp au realizat portrete pe care să le dăruiască celor dragi. Mi-a plăcut că am putut desena fiecare membru al familiei mele şi să le arăt colegilor mei cât de mult îmi iubesc părinţii”, a mărturisit  Adrian, în vârstă de 8 ani. Loredana, de 11 ani, recunoaşte că cea mai mare recunoştinţă o poartă părinţilor, pentru că i-au dat viaţă şi pentru că zi de zi îi este alături şi o încurajează în ceea ce face. “Prin aceste discuţii am realizat cât de mult muncesc părinţii noştri şi că trebuie să-i respectăm şi să-i apreciem pentru efortul lor, dar şi să ne asumăm responsabilităţi în cadrul familiei, să-i ajutăm la treburile gospodăreşti”, a adăugat Loredana.

 
                                           Activitate de comunicare nonverbală            
       “Familie şi responsabilitate” nu este singura activitate desfăşurată în beneficiul copiilor, specialiştii centrului social implicându-i pe micuţi în diferite alte programe recreativ-educative. Astfel activitatea “Găseşte ordinea” a constat în rearanjarea cuvintelor în frază, fiecare copil având câte o coală pe care să aşeze cuvintele dupa o ordine, folosind comunicarea nonverbală. O altă activitate, “Mingea buclucaşă”, a fost desfăşurată împreună cu voluntarii centrului şi a avut drept scop dezvoltarea abilităţilor de lucru în echipă, stimularea creativităţii şi socializarea prin dezvoltarea relaţiilor interpersonale. De asemenea, în cadrul acţiunii recreativ – educative “Creta şi culoare”, copiii au redat desene folosind creta colorată. Cu toţii au fost încantaţi că au reuşit să îşi arate măiestria artistică, să îşi exprime în culori ideile şi să dea formă imaginaţiei. „Activitatea a avut ca scop stimularea senzorială, dezvoltarea creativităţii, spiritul de echipă, copiii manifestând entuziasm şi colaborare în desfăşurarea acestei activităţi”, a conchis Alexandra Toma, coordonatorul Centrului „Sfantul Nicolae”.
 
(Gabriela Popescu)