19.06.2013 – Concurs de icoane şi oratorie, la Seminarul Teologic din Craiova

Evenimente


 
Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova a găzduit marţi, 18 iunie, două evenimente religioase organizate de Fundaţia „Cuvântul care Zideşte”, ONG patronat de Arhiepiscopia Craiovei. Faza finală a Festivalului – concurs oratoric „Sfântul Ioan Gură de Aur”, ediţia a IX-a şi festivitatea de premiere pentru concursul „Icoana fereastră spre cer”.
      La cele două activităţi au luat parte elevi de la şcoli gimnaziale şi liceale din judeţele Dolj şi Gorj. În cadrul Festivalului oratoric „Sfântul Ioan Gură de Aur” au fost prezentate două teme: „Biserica – piatra de temelie a creştinătăţii” – pentru secţiunea Juniori (clasele a IX-a şi a X-a) şi „Istoria Ortodoxiei” – pentru secţiunea Seniori (clasele a X-a şi a XI-a).
       Concursul „Icoana – fereastră spre cer”, ajuns anul acesta la cea de a VII-a ediţie, şi-a desemnat câştigătorii. Cele mai bune lucrări din aproximativ 35 înscrise în concurs, reprezentând 15 şcoli şi licee din judeţele Dolj şi Gorj, au expuse icoane pe tema „Sfinţi români”. Juriul a fost format din profesori de Arte Plastice şi Religie, printre care pr. prof. Gheorghe Pîrva, inspector la disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj şi prof. Monica Tănasie, inspector la disciplina Arte, în cadrul ISJ Dolj. Premianţii concursului „Icoana – fereastra spre cer”, au fost desemnaţi următorii elevi: Miruna Ştefania Nedelcu şi Robert Gabriel Matei, de la Liceul Tehnologic „Constantin Ianculescu” din localitatea Cârcea, Iulia Maria Coandă, de la Şcoala Gimnazială din Coşoveni, Adrian Gabriel Anghel, din cadrul Şcolii Gimnaziale „Alexandru Macedonski” din Craiova, Livia Mitrică, de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” din Craiova, Andreea Turlui, de la Şcoala Gimnazială din Coşoveni, Ana Maria Firan, de la Colegiul „Ştefan Odobleja” din Craiova şi Georgiana Maria Tivig, de la Liceul Teologic „Sfântul Nicodim” din Târgu Jiu.

 
       Câştigătorii locului I la Festivalului oratoric „Sfântul Ioan Gură de Aur” au fost: Alexandra Vlădoiu, de la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu şi Diana Cloşanu, de la Colegiul Naţional „Spiru Haret” din Târgu Jiu.
„Ca de fiecare dată, au participat copii foarte bine pregătiţi, icoanele realizate de elevi începând cu ciclul primar, gimnazial şi liceal, icoane desenate, pictate în acuarelă, pictate pe lemn, pe sticlă sau pe pânză. De asemenea, la Festivalul oratoric „Sfântul Ioan Gură de Aur” au fost premiaţi elevii cu cele mai frumoase prezentări, care vor şi participa la o tabără, la Tismana, în perioada următoare”, a precizat părintele profesor Gheorghe Pîrva.
Elevii premiaţi au fost bucuroşi pentru rezultatele obţinute şi spun că şi pe viitor vor depune eforturi pentru a reprezenta cu cinste şcolile din care fac parte. „Participarea la acest concurs este foarte importantă, pentru că îţi dă posibilitatea să te străduieşti mai mult, să cunoşti mai mulţi oameni, să înveţi de la fiecare. Icoana pe care am pictat-o îl reprezintă pe Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României iar ce pot spune este că într-adevăr, icoana este o fereastră spre cer. Trebuie să simţi şi să trăieşti ca să poţi picta”, ne-a spus Tivig Georgiana Maria, câştigătoarea locului I a Concursului „Icoana – fereastra spre cer, secţiunea „Pictură”.

            „Am prezentat viaţa şi activitatea Sfântului Mare Împărat Constantin, căci el reprezintă un bun exemplu pentru noi, deoarece prin dreptele sale hotărâri pe care le-a luat a adus creştinismul în prim plan, ca religie a omenirii. Sfântul Constantin este un model demn de urmat, iar noi ar trebui să îi urmăm exemplul. Mă bucur că am putut participa la acest concurs cu această temă”, a mărturisit Stoian Raul, de la Seminarul Teologic Ortodox din Craiova.

(Gabriela Popescu)