Vineri, 28.06.2013, va avea loc evenimentul Dezbatere pe tema „Turismul în regiunea Oltenia”, organizat în cadrul proiectului „Turismul cultural religios din judeţele Vâlcea şi Olt – oportunitate de promovare a identităţii naţionale şi a valorilor patrimoniului naţional” in locatia aflata pe strada Brestei, nr. 24, municipiul Craiova, jud. Dolj .
Proiectul, al cărui beneficiar este Fundația “Cuvântul care zidește”, este finanțat prin Programul Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului, are ca obiective creşterea importanţei turismului ca factor care stimulează creşterea economică a întregii regiuni Sud – Vest Oltenia, respectând principiile dezvoltării durabile şi ale protecţiei mediului, printr-o promovare superioară a potenţialului turistic cultural naţional din judeţele Vâlcea şi Olt.
Proiectul presupune promovarea monumentelor istorico-religioase din județele Vâlcea și Olt prin elaborarea unui album ce conține 2 volume, fiind printat în 2.500 de exemplare. Acestea vor fi distribuite la nivel național, alături de posterele, pliantele, broșurile și evantaiele fotografice realizate în scopul prezentării obiectivelor. Albumul conține informații cu privire la istoria celor aproximativ 500 de monumente istorico-religioase, descrierea picturilor, a tezaurului deținut în cadrul monumentelor de cult, dar și imagini din cadrul acestora.
Proiectul prevede organizarea unei mese rotunde in municipiul Craiova, locatie care nu a fost aleasa intamplator, fiind integrata in regiunea Oltenia si reprezentand unul dintre importantele sale centre culturale. Evenimentul va reuni specialiști precum istorici, arhitecți, restauratori, constructori, reprezentanti ai mass-media, reprezentanți ai firmelor de turism, cercetători, specialişti în domeniul patrimoniului cultural, reprezentanţi ai mediului academic dar și autorități publice locale și centrale. Scopul acestei inițiative este de a dezbate potențialul turistic în regiunea Oltenia precum și de a promova turismul cultural la monumentele istorice de pe raza Episcopiei Slatinei si Romanatilor şi Episcopiei Râmnicului. De asemenea, se dorește promovarea la nivel național în rândul factorilor de opinie a obiectivelor turistice cărora le este adresat proiectul, pornindu-se de la ideea că este foarte important ca demersul iniţiat să fie înţeles şi replicat în vederea promovării monumentelor istorice de la nivel național.