25.06.2013 – Sărbătoare pentru jurnaliştii aflaţi în slujba Bisericii

Evenimente

 

Centrul de Presă al Patriarhiei Române şi-a prăznuit hramul 

       Centrul de Presă BASILICA al Patriarhiei Române şi-a sărbătorit hramul ieri, 24 iunie, la praznicul Sfintei Treimi. Ostenitorii celor cinci instituţii de presă componente s-au rugat împreună la Sfânta Liturghie şi la slujba de Te Deum, săvârşite în Catedrala patriarhală, după care au participat la un moment festiv în Aula Magna „Teoctist Patriarhul“ din Palatul Patriarhiei.
       La acest ceas de sărbătoare, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi din care au făcut parte: părintele Nicolae Dascălu, coordonatorul Centrului de Presă BASILICA şi directorul general al Publicaţiilor „Lumina“, părintele Ciprian Apetrei, directorul Agenţiei de ştiri BASILICA, părintele Nicolae Dima, director al Televiziunii TRINITAS, şi părintele Constantin Stoica, coordonatorul Biroului de presă al Patriarhiei Române, şi diaconi din cadrul instituţiei media. La slujba de Te Deum care a urmat, ierarhul şi preoţii coordonatori ai centrului de presă, dimpreună cu angajaţii celor cinci componente, au mulţumit lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra lor şi a întregii activităţi. În cuvântul de învăţătură rostit la final, Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul a subliniat relevanţa pastoral-misionară a activităţii unităţilor componente ale Centrului de Presă BASILICA: Televiziunea Trinitas, Radio Trinitas, Publicaţiile „Lumina“, Agenţia de ştiri Basilica şi Biroul de presă şi relaţii publice: „Toate aceste structuri ale Centrului de Presă BASILICA nu vor altceva decât să comunice credincioşilor ceea ce se întâmplă în viaţa Bisericii noastre, activităţile ei, şi să aducă în casele credincioşilor, prin intermediul cuvântului rostit sau scris, al imaginii şi al sunetului, un semn de bucurie, de nădejde şi de încurajare într-o vreme în care este mare nevoie de bucurie şi de speranţă. De aceea, apreciem în mod deosebit munca acestor tineri, pentru că majoritatea angajaţilor acestui centru de presă sunt tineri teologi sau neteologi, dar care se străduiesc ca într-adevăr prin lucrarea lor să se preaslăvească numele Preasfintei Treimi printre noi, creştinii ortodocşi români“.
       Sărbătoarea a continuat în Aula Magna „Teoctist Patriarhul“ a Palatului Patriarhiei cu un moment festiv în cadrul căruia a fost vizionat filmul documentar „Radio TRINITAS – 15 ani de activitate misionară“. În prezenţa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, au fost prezentate cărţile şi produsele multimedia apărute recent: albumul „Cuvinte şi imagini din viaţa Bisericii. Agenţia de ştiri Basilica“ – apărut cu ocazia împlinirii a 5 ani de activitate a Agenţiei de ştiri a Patriarhiei Române, la Editura BASILICA; „Pelerin în Bucureşti. Ghid pentru vizitatori“, apărut la Editura BASILICA; volumul „Însemnări din pridvor. Lumini din Ziarul Lumina“, autor Daniela Şontică, apărut la Editura TRINITAS în Colecţia MEDIA CHRISTIANA, Seria Lumina; volumul „Evanghelia zilei“, autor preot Dumitru Păduraru, apărut la Editura TRINITAS în Colecţia MEDIA CHRISTIANA, Seria Radio TRINITAS; DVD-ul cu filmul documentar „Radio Trinitas – 15 ani de apostolat mediatic“; DVD-ul „Şantierul Catedralei Mântuirii Neamului. Construirea infrastructurii: noiembrie 2010 – aprilie 2013“; CD-ul în format mp3 „Mica Biblie – 40 de episoade biblice din Vechiul şi Noul Testament“, produs de Radio TRINITAS, şi CD-ul audio „Cântări la Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, în interpretarea protopsaltului Gabriel Rădăşanu, apărut la Radio TRINITAS.
       Tot în cadrul momentului festiv, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit Diploma omagială „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ pentru patru jurnalişti care lucrează în instituţii media laice: Remus Rădulescu, re-dactor coordonator al Depar-tamentului „Viaţa religioasă“ al Societăţii Române de Radiodifuziune; Elena Dinu, directorul Departamentului „Istorie – Religie“ al Televiziunii Române; Daniel Popescu, redactor al Agenţiei Naţionale de Presă Agerpress; Elvira Gheorghiţă, senior reporter al Agenţiei de ştiri Mediafax.
 
        La finalul întâlnirii, Patriarhul Bisericii noastre i-a felicitat pe toţi ostenitorii Centrului de Presă BASILICA pentru eforturile pe care le depun pentru intensificarea misiunii Bisericii prin mass-media şi le-a adresat un cuvânt de binecuvântare intitulat „Misiunea mediatică a Centrului de Presă BASILICA se amplifică“.

                                                                             (Sursa: Ziarul Lumina)