01.07.2013 – Bucurie duhovnicească în Parohia Roșia-Jiu, judeţul Gorj: Biserica “Sfântul Ioan Botezătorul” a fost resfinţită

Relatari

 
Pe o vreme mohorâtă și umedă, când stropii de ploaie odrăslesc roadele pământului, în Duminica întâia după Rusalii (30 iunie), Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, însoțit de un sobor de preoți și diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie şi slujba de resfinţire a Bisericii “Sfântul Ioan Botezătorul” din Parohia Roşia-Jiu, comuna Fărcăşeşti, judeţul Gorj.

“Biserica a fost construită cu osteneala credincioșilor din satul Roșia-Jiu”!
În actul de resfințire a bisericii, care a fost citit în fața celor aproape trei sute de credincioși de către părintele protoiereu Ionel Câmpeanu, de la Protoieria Târgu Jiu Sud, se menționează că “biserica aceasta are și hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, a fost construită între anii 1914-1925, cu osteneala credincioșilor din satul Roșia-Jiu”, dar datorită trecerii timpului biserica s-a deteriorat vizibil, ceea ce a necesitat refacerea pictuirii în tehnica «frescă». Pentru contribuţia deosebită în realizarea lucrărilor de renovare şi restaurare a sfântului lăcaş, lucrări începute în anul 2008, preotul paroh Adrian Șerbulescu a fost hirotesit iconom și alte trei persoane au primit gramate chiriarhale de mulțumire şi apreciere din partea Mitropoliei Olteniei.

“Sfințim biserica și o înfrumusețăm pentru ca ea să fie Casa Lui Dumnezeu”!
În cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Olteniei a exprimat bucuria prilejuită de momentul resfinţirii sfântului lăcaş: “Dacă au trecut aproape o sută de ani de la sfințirea, de la târnosirea bisericii acesteia, și astăzi, Dumnezeu ne-a învrednicit pe noi ca să realizăm această lucrare sfântă de resfințire, de înfrumusețare a Casei Lui Dumnezeu, de consolidare și de întărire a credinței noastre strămoșești, este o bucurie, atât pentru noi, cât și pentru înaintașii noștri, pentru strămoșii  care, cu o sută de ani în urmă, sfințeau această biserică şi o lăsau moștenire pentru urmașii lor. Iată că astăzi, noi, urmașii acestora, sfințim din nou biserica și o înfrumusețăm pentru ca ea să fie Casa Lui Dumnezeu, atât pentru noi, cât și pentru viitorii credincioși ai acestei biserici, care vor veni și se vor ruga aici”!
Ca un minunat ecou al sărbătorilor pe care le-am trăit în decursul săptămânii care a trecut, Întâistătătorul Bisericii din Oltenia a ținut să sublinieze că: “În rugăciunile noastre, am chemat puterea Lui Dumnezeu ca să resfințească sfânt lăcașul acesta și Duhul Sfânt a sfințit Casa Tatălui Ceresc, pe care El a zidit-o, pe care Fiul a întărit-o și, cum spuneam, Duhul Sfânt a sfințit-o! Așadar, ori de câte ori venim în sfânta biserică, suntem ascultați de Tatăl Cel Ceresc, de Fiul Lui Dumnezeu, de Sfântul Duh! Cum știm, Duminica trecută am sărbătorit Pogorârea Sfântului Duh, o sărbătoare care ne amintește de momentele de început ale Bisericii creștine, când Sfinții Apostoli adunați la Ierusalim, în rugăciune fiind, a venit asupra lor lucrarea Duhului Sfânt și i-a sfințit pe ei, pe cei care erau împreună cu ei, iar în felul acesta, Duhul Sfânt, prin Harul Său, a rămas în biserică până la sfârșitul veacurilor, ca să sfințească pe toți credincioșii, pe toți aceia care se închină cu adevărat Mântuitorului nostru Iisus Hristos”!     
            «Binecuvintează, Doamne, pe cei ce iubesc buna cuviință a Casei Tale»!
La final, Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu i-a felicitat pe toţi cei care s-au ostenit pentru renovarea şi restaurarea sfântului lăcaş, asigurându-i de întreaga recunoştinţă a Bisericii şi de rugăciunile către Tatăl ceresc: “Tot ceea ce face omul este răsplătit la Înfricoșata judecată, atunci când va da socoteală înaintea Lui Dumnezeu de faptele sale. Bineînțeles, că un loc de cinste îl au cei care se străduiesc la înfrumusețarea Casei Lui Dumnezeu, la înfrumusețarea bisericii. Pe aceștia Biserica noastră îi pomenește și spune: «Binecuvintează, Doamne, pe cei ce iubesc buna cuviință a Casei Tale și răsplătește-le lor însutit și înmiit»! Aşadar, pentru faptul că ați făcut această Casă a Lui Dumnezeu, ați înfrumusețat-o ca să fie, într-adevăr, casa dumneavoastră, Dumnezeu vă va răsplăti și vă va da sănătate și bucurie, atât în lumea aceasta, cât și în cea veșnică! Noi ne rugăm întotdeauna pentru sufletele răposaților noștri care au zidit biserica, ne rugăm pentru cei care au contribuit la reînfrumusețarea ei, pe toți îi felicităm și îi purtăm în rugăciunile noastre înaintea Tatălui Ceresc! Și pe dumneavoastră, vă încredințăm Harului Duhului Sfânt, Cel care S-a Pogorât peste Sfinții Apostoli, dragostei Lui Dumnezeu Tatăl și Binecuvântării Mântuitorului Iisus Hristos, care să fie cu noi cu toți, în vecii vecilor, Amin”!                        

                                                                                    Profesor, Vasile GOGONEA