05.07.2013 – Adunarea generală a Conferinţei Bisericilor Europene la Budapesta

Evenimente


       În perioada 3-8 iulie 2013 are loc la Budapesta, Ungaria, a XIV-a Adunare generală a membrilor Conferinţei Bisericilor Europene (CEC), având ca temă „Conferinţa Bisericilor Europene şi misiunea ei într-o Europă în schimbare“. Biserica Ortodoxă Română este reprezentată la această întâlnire de o delegaţie condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale, informează „Ziarul Lumina”. Din delegaţie face parte şi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. 
      „Partea centrală a acestei întâlniri va fi votarea unei noi constituţii a Conferinţei Bisericilor Europene. Delegaţia Bisericii Ortodoxe Române are nouă membri, dintre care amintim pe Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, pe părintele profesor Viorel Ioniţă şi câţiva membri laici şi tineri care se vor implica în activităţile cu tinerii din cadrul CEC. Nădăjduim să fie o întâlnire cât mai fructuoasă, mai ales pentru partea ortodoxă“, a spus IPS Mitropolit Iosif pentru Trinitas TV.
       Lucrările adunării CEC au fost deschise miercuri seară de Înaltpreasfinţitul Părinte Emmanuel, Mitropolitul grec ortodox al Franţei, preşedintele Conferinţei Bisericilor Europene. „Nu este rolul nostru de a rezolva probleme Europei, dar dacă ne schimbăm pe noi înşine putem avea un rol asupra instituţiilor din jurul nostru şi putem schimba mediul în care trăim“, a spus ierarhul grec, după cum se arată pe site-ul ceceurope.org. În cadrul lucrărilor adunării se prezintă, se explică şi se supun la vot măsuri de reorganizare structurală a CEC, propuse de o comisie de lucru specială care va întocmi un raport final. 

Sursa: Ziarul Lumina