21.07.2013 – Festival internaţional dedicat poetului Adrian Păunescu la Craiova

Evenimente


La acest sfârşit de săptămână (19 – 21 iulie), Cetatea Băniei găzduieşte prima ediţie a Festivalului internaţional Adrian Păunescu. Marele poet din Bârca Doljului a plecat la cele veşnice în urmă cu aproape 3 ani, la 5 noiembrie 2010, iar astăzi, 20 iulie, ar fi împlinit 70 de ani.
Manifestările omagiale au debutat vineri 19 iulie, ora 17.00, în Sala Mare a Primăriei Municipiului Craiova, cu o festivitatea de deschidere a festivalului, urmată de concursul de poezie “Adrian Păunescu”. Astăzi, 20 iulie, a fost organizată o vizită la casa părintească a poetului din localitatea Bârca, aici unde a fost dezvelită o statuie – bustul lui Adrian Păunescu Tot astăzi, de la ora 17, în foaierul Teatrului Naţional “Marin Sorescu” din Craiova, vor fi lansate volumele “Maluri de Prut”, “De la Bârca la Viena şi înapoi”, “Album omagial Adrian Păunescu”. După aceasta, vor fi anunţaţi câştigătorii concursului de poezie şi vor avea loc recitări de poezie din opera poetului.
Duminică, 21 iulie, la ora 10, municipalitatea va atribui numele Adrian Păunescu unei străzi din Craiova şi un bust al poetului va fi dezvelit pe Aleea Personalităţilor. Începând cu ora 20, în Piaţa Mihai Viteazul va avea loc un spectacol de poezie şi muzică folk pe versuri de Adrian Păunescu, susţinut de: Nicu Alifantis, Mădălina Amon, Octavian Bud, Cristian Buică, Raul Cârstea, Emeric Imre, Vasile Mardare, Valentin Moldovan, Mihai Napu, George Nicolescu, Andrei Păunescu, trupa Totuşi, Magda Puşkaş, Evandro Rosetti, Victor Socaciu, Vasile Şeicaru, Mircea Vintilă.
Arhiepiscopia Craiovei a fost reprezentată la festivitatea de deschidere a Festivalului internaţional Adrian Păunescu de părintele Grigore Vulcănescu, consilier cultural în cadrul Centrului eparhial, iar la inaugurarea bustului marelui poet de pe Aleea Personalităţilor, serviciul religios va fi oficiat de preoţii de la Biserica “Sfântul Spiridon” din Craiova.

Gheorghe Cioiu