30.07.2013 – Manifestări închinate Imnului Naţional la Craiova şi Râmnic: Rugăciuni pentru valorile naţionale româneşti

Relatari


 
 
       Ziua Imnului Naţional a fost sărbătorită la începutul acestei săptămâni în întreaga ţară, conform Legii nr. 99 din 1998. Cermoniile de arborare a drapelului pe catarg au fost însoţite de manifestări religioase. Astfel, la Craiova, a participat, ca delegat al Centrului eparhial, preotul Grigore Vulcănescu, consilier cultural, iar la Râmnicu Vâlcea, preot Ioan Predescu,  consilier social-misionar în cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului.
 
 
       Manifestările dedicate „Zilei Imnului Naţional” a adunat câteva sute de creioveni în vecinătatea Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Bănie pentru ceremonia de arborare a tricoporului pe catarg. Alături de oficialităţile locale a luat parte, ca delegat al Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, părintele Grigore Vulcănescu, protoiereu al Protopopiatului Craiova Sud şi consilier cultural în cadrul Centrului eparhial. Părintele Vulcănescu a săvârşit slujba de binecuvântare împreună cu un sobor format din preoţii militari ai Garnizoanei Craiova.
 
                              Ziua „Inmului naţional”, la Râmnicu Vâlcea
       La Râmnicu Vâlcea, ceremonia a avut loc în Parcul Zăvoi şi a debutat cu o procesiune solemnă ce a defilat pe traseul: Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea, Biserica „Toţi Sfinţii”, unde s-au sfinţit steagurile, Casa memorială „Anton Pann” şi Parcul Zăvoi. Actorii Teatrului „Ariel“ din municipiu au încercat să redea râmnicenilor imaginea de demult a „paşoptiştilor”, care, în urmă cu 165 de ani, s-au unit şi au cântat pentru prima oară „Deşteptă-te, române!“. Aceştia au defilat îmbrăcaţi în haine de epocă şi au salutat mulţimea strigând: „Dreptate şi Frăţie!“, la fel cum salutau şi revoluţionarii de la 1848.
Coloana oficială din care au făcut parte şi autorităţile locale s-a deplasat până la intrarea în Parcul Zăvoi, făcând un scurt popas la Biserica „Toţi Sfinţii”, unde un sobor de preoţi a sfinţit drapelul. Următorul popas a fost în faţa Casei memoriale „Anton Pann“, unde a locuit cel care a aşternut pe hârtie versurile devenite peste ani cel mai frumos strigăt de libertate al românilor, Imnul Naţional.
În Parcul Zăvoi, a urmat o slujbă de Te Deum săvârşită de un sobor de preoţi în frunte cu Părintele Ioan Predescu, delegat al IPS Părinte Arhiepiscop Gherasim. Alocuţiunile despre semnificaţia evenimentului au fost rostite de către Primarul interimar al municipiului Râmnicu Vâlcea, Ion Gigi Matei, Prefectul judeţului Vâlcea, Mircea Nadolu şi Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea. Ceremonialul s-a încheiat cu intonarea imnului „Deşteaptă-te, române!“, de către Corul Academic „Euphonia” al Filarmonicii de Stat „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea, condus de maestrul dirijor Mihail Ştefănescu, Directorul Filarmonicii, Zăvoiul răsunând ca şi în urmă cu 165 de ani.
La eveniment au mai fost prezenţi alături de oficialităţile de stat centrale şi locale, veterani de război, cadre militare în rezervă şi în retragere şi numeroşi râmniceni.

Arhid. Ioan Liviu Găman  

Diac. Ioniţă Apostolache