19.08.2013 – Hramul Sfinţilor Brâncoveni în Mitropolia Olteniei

Evenimente


 
Sărbătoarea Sfinţilor Martiri Brâncoveni a devenit prilej de bucurie şi împreună rugăciune euharistică pentru credincioşii din Mitropolia Olteniei. Cu acest binecuvântat prilej, la altarele ctitoriilor brâncoveneşti din judeţele Olt şi Vâlcea arhiereii olteni au săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.
În Episcopia Slatinei şi Romanaţilor, sărbătoarea Sfinţilor Martiri a fost primită cu bucurie de cler şi credincioşi. Ocrotitorii acestor meleaguri, întru tot lăudaţii Constantin Brâncoveanu, laolaltă cu patru fii ai săi: Constantin, Ştefan, Radu şi Matei şi cu sfetnicul Ianache, au fost cinstiţi mai întâi la Mănăstirea Brâncoveni. Aici, un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi, în frunte cu IPS Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei a oficiat Sfânta Liturghie. În după-amiaza aceleiaşi zile, programul festiv a fost completat cu o sesiune de comunicări, organizată în localitatea olteană Scorniceşti. Sub genericul Preşedintele Nicolae Ceauşescu şi atitudinea regimului comunist faţă de Biserică” au fost susţinute mai multe prelegeri, invitaţi fiind numeroşi oameni de cultură şi istorici din întreaga ţară. La eveniment au luat parte, alături de Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, amfitrionul întâlnirii, şi Înalt Preasfinţitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, alături de Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.
În Arhiepiscopia Râmnicului, hramul Sfinţilor Brâncoveni a fost serbat îndeosebi în ctitoria voievodală Hurezi, lavră monahală temeluită în timpul domniei sfântului. La hram a luat parte Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, alături de numeroşi preoţi, credincioşi, monahi şi monahii.
             Tânăra Mănăstire „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din staţiunea montană Obârşia Lotrului, judeţul Vâlcea, şi-a serbat de asemenea ocrotitorii. Sărbătoarea a început joi seara, 15 august, cu slujba de priveghere, continuând a doua zi cu Taina Sfântului Maslu, Acatistul „Sfinţilor Martiri Brâncoveni” şi cu Sfânta Liturghie, săvârşite de un ales sobor de preoţi şi diaconi.
            Sfinţii Brâncoveni au fost cinstiţi şi de credincioşii craioveni care au luat parte în număr mare la hramul tinerei parohii Pelendava din Bănie care şi-a serbat hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu pr. Grigore Vulcănescu, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Craiovei.

Arhid. Ioan Liviu Găman

Diac. Ioniţă Apostolache