06.09.2013 – Schimb de experienţă transfrontalieră România – Bulgaria pe tema voluntariatului de Ziua Internaţională a Carităţii

Relatari


Asociaţia Vasiliada, a Mitropoliei Olteniei, a marcat joi, 5 septembrie, Ziua Internaţională a Carităţii, prin organizarea unui schimb de experienţă transfrontalieră în domeniul voluntariatului social pentru 54 de voluntari români şi bulgari. Schimbul de experienţă a început miercuri, 4 septembrie, printr-o sesiune în cadrul căreia voluntarii au împărtăşit şi au planificat o zi cu acţiuni de voluntariat la Craiova. Astfel,  voluntarii au vizitat ieri Centrul social de urgenţă pentru persoane fără adăpost „Sfântul Vasile”, unde au oferit  beneficiarilor pături şi produse igienico – sanitare, şi Centrul multifuncţional „Best Life” pentru copiii dezavantajaţi social, al Arhiepiscopiei Craiovei, unde au dăruit rechizite şcolare copiilor şi au desfăşurat împreună mai multe activităţi instructiv – educative.

       Schimbul de experienţă de la Craiova se va încheia astăzi, dar va fi continuat săptămâna viitoare, când voluntarii români vor petrece alte trei zile în compania prietenilor voluntari bulgari în cadrul unui schimb de experienţă care va avea loc la Vidin, Bulgaria. „Programul care are în vedere punerea în comun a experienţelor de voluntariat ale tinerilor voluntari din judeţele Dolj şi Mehedinţi, România, alături de voluntari din judeţele Vidin şi Montana, Bulgaria, se desfăşoară săptămâna aceasta în România pe parcursul a trei zile, iar cel mai important este faptul că vom crea, în cadrul acestei întâlniri, pe de o parte prilejul de a face schimb de experienţă, de impresii, de cunoştinţe cu privire la tot ceea ce înseamnă implicarea în munca de voluntar, dar în acelaşi timp le vom oferi participanţilor prilejul de a se implica în acţiuni concrete de voluntariat”, a declarat părintele Adrian Stănulică, preşedintele Asociaţiei Vasiliada.
Asociaţia Free Youth Centre, partener în proiect
 Reprezentanţii Asociaţiei partenere în acest proiect, Free Youth Centre din Bulgaria, spun că acest schimb de experienţă îi ajută să cunoască mai bine modul în care tinerii români se implică în acţiunile de voluntariat, fiind impresionaţi de dorinţa lor de a-şi ajuta semenii. „Am rămas impresionată de toate lucrurile pe care le-am văzut în Craiova. Tinerii voluntari sunt foarte entuziasmaţi de acest schimb de experienţă de care ne-am bucurat în mod deosebit. Sperăm ca şi experienţa pe care tinerii voluntari români o vor avea la Vidin săptămâna viitoare să fie la fel de interesantă”, a precizat Sabrina Kalachova, expert social al Asociaţiei Free Youth Centre din Bulgaria. De asemenea, tinerii voluntari au vorbit despre rolul important pe care îl au acţiunile de voluntariat nu doar pentru ajutorarea semenilor, ci şi pentru dezvoltarea propriilor abilităţi. „Este foarte important să faci voluntariat, deoarece ajungi să te cunoşti foarte bine, să îţi dezvolţi potenţialul. Mesajul meu în această zi dedicată carităţii este că puterea schimbării stă în mâinile noastre. Dacă dorim să schimbăm ceva în societatea noastră, ar trebui să începem întâi cu noi”, a mărturisit Irina Octavia Creţan, în vârstă de 17 ani.
Evenimentul se încadrează în activităţile proiectului „Voluntariat pentru Coeziune Socială”, finanţat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007 – 2013. Proiectul este iniţiat şi implementat de Asociaţia Vasiliada, având ca partener Asociaţia Free Youth Centre din Bulgaria.

(Gabriela Popescu)