10.09.2013 – Biserica de lemn din Broşteniţa – Gorj, resfinţită

Relatari


 
Biserica cu hramurile „Sfântul Ioan Botezătorul” şi „Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana” din localitatea Broşteniţa, comuna Fărcăşeşti – judeţul Gorj a fost resfinţită luni, 9 septembrie, în ziua de pomenire a Sfinţilor Ioachim şi Ana. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie şi slujba de resfinţire au fost săvârşite de IPS Părinte Mitropolit Irineu, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La finalul slujbei, pentru osteneala depusă la înfrumuseţarea sfântului locaş, preotul paroh, Florin Rogobete, a fost ridicat la rangul bisericesc de sachelar. Alături de el au fost răsplătiţi şi credincioşii care au sprijinut bunul mers al lucrării, primind din partea IPS Părinte gramate de mulţumire.
În cuvântul de învăţătură, IPS Irineu le-a vorbit credincioşilor despre semnificaţia sărbătorii, subliniind în special rolul şi importanţa bisericii în viaţa unei comunităţi. „Biserica este singura care dăinuieşte în viaţa noastră, care are o istorie şi care dă un sens şi-o profunzime tuturor celor care sunt botezaţi în numele Preasfintei Treimi. Aceştia cresc şi îşi întemeiază o familie, o casă, urmând ca mai apoi, la sfârşitul vieţii, să vină să se odihnească în jurul sfânt locaşului acestuia, aşteptând învierea morţilor şi viaţa veacului ce va să fie”. În continuare, Mitropolitul Olteniei a vorbit despre necesitatea unei vieţuiri în virtute şi fapte pe pământ, în vederea primirii veşnicelor bunătăţi în ceruri. „Aici, pe pământ, noi primim numele de creştini, întrucât ne-am botezat în numele Mântuitorului Iisus Hristos, devenind cu adevărat ucenici ai Săi, pecetluiţi cu lucrarea Duhului Sfânt şi întăriţi cu nădejdea în viaţa fericită în ceruri. Începem viaţa pe pământ, o continuăm aici, înfrumuseţând-o cu fapte bune, iar când ne cheamă Dumnezeu, ne înfăţişăm înaintea Judecăţii Sale, ca să primim răsplată după cele ce am făcut, întrucât deşi trupul nostru este trecător, sufletul nu moare niciodată”, a mai spus IPS Părinte Mitropolit.

Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din comuna Fărcăşeşti a fost ridicată în anul 1848, fiind declarată monument istoric. În anul 1876, sfântul lăcaş a fost renovat şi resfinţit. Trecerea timpului a făcut ca la începutul secolului XX biserica să aibă de suferit la nivelul construcţiei, hotărându-se ulterior închiderea ei. Între anii 1937 – 1938 aici au avut loc reparaţii capitale, fiind înlocuit definitiv acoperişul.
Biserica este construită din lemn de stejar cioplit şi are formă de navă, terminându-se cu un altar poligonal. Bârnele sunt îmbinate în coadă de rândunică. În anul 2009, biserica a primit sprijinul Ministerului Culturii şi Cultelor şi al Consiliului Local Fărcăşeşti, intrând astfel într-un proiect de renovare şi consolidare.
 

(Gabriela Popescu)