10.09.2013 – Evenimente de cultură şi spiritualitate în Arhiepiscopia Craiovei: „Zilele turismului gorjean”

Relatari


 
Judeţul Gorj a devenit pentru două săptămâni centrul turistic al Olteniei. În acest context, până pe data de 15 septembrie, credincioşii din această parte a Olteniei vor avea parte de alese manifestări religioase şi culturale. 
Aşezate sub egida „Zilele turismului gorjean”, primele săptămâni ale acestui început de toamnă (6 – 15 septembrie) constituie, fără îndoială, prim planul activităţilor cultural-spirituale din Mitropolia Olteniei. Beneficiind de o întreagă desfăşurare de forţe, evenimentele s-au succedat într-o deplină armonie, aducând în atenţia credincioşilor gorjeni valorile perene ale istoriei şi spiritualităţii autentic olteneşti.
 
 
O reevaluare a identităţii naţionale
Întregul program a debutat vineri, 6 septembrie, la Centrul de agrement „Insuliţa Jiului” din municipiul Târgu Jiu, şi s-a bucurat de prezenţa şi binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei. Conferinţa festivă, închinată „Zilelor turismului gorjean”, a fost deschisă prin lansarea albumului „Gorj. România. Acasă la Brâncuşi”. Amfitrionul întâlnirii, Ion Călinoiu, preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, a făcut o scurtă prezentare a programului de activităţi, enumerând principalele obiective şi scopul urmărit pe fiecare zi în parte. Au urmat luările de cuvânt. În discursul său, Mitropolitul Olteniei a subliniat necesitatea unei redescoperiri a identităţii naţionale, identificate cu locul pe care oamenii îşi duc existenţa cotidiană. În acest context, IPS Părinte a vorbit despre inepuizabila resursă de spiritualitate a judeţului Gorj, alimentată de efervescenţa unei credinţe ortodoxe multiseculare a credincioşilor. Mitropolitul Olteniei a adus ca exemplu în acest sens bogata tradiţie a bisericilor de lemn, foarte numeroase în această parte a Olteniei.
Pe lângă lucrările simpozionului internaţional „Necesităţi, oportunităţi şi conexiuni turistice”, invitaţii au putut admira exponatele meşterilor populari şi produsele cu caracter turistic, aduse din mai multe părţi ale Olteniei. Între acestea, un loc cu totul aparte l-a avut mini-expoziţia de carte, stick-uri muzicale şi icoane, organizată de angajaţii Editurii „Mitropolia Olteniei”, coordonaţi de pr. Adrian Boldişor, directorul instituţiei.
La eveniment au luat parte numeroşi demnitari, oameni de cultură, reprezentanţi ai autorităţilor de stat şi locale.
 
Zilele oraşului Ţicleni
În cea de a doua zi de manifestări, sâmbătă, 7 septembrie, manifestările culturale s-au mutat la Ţicleni. În contextul serbărilor închinate „zilei” oraşului, preoţii din localitate au sfințit un monumentul ridicat în amintirea luptelor purtate pe aceste locuri cu germanii, în toamna anului 1916. Ostilităţile au fost purtate de Regimentul 18 Gorj, condus de Ecaterina Teodoroiu, „Eroina de la Jiu”, una dintre figurile emblematice ale istoriei noastre.
            Evenimentele dedicate turismului gorjean vor lua sfârşit săptămâna viitoare, duminică, 15 septembrie, atunci când oficialităţile de stat şi locale din Dolj şi Gorj se vor deplasa în localitatea Baia de Fier pentru a lua parte la festivalul interjudeţean de folclor pastoral „Coborâtul oilor de la munte“. În aceeaşi zi vor fi inaugurate „Muzeul Satului Baia de Fier” și „Casa Artelor”.

Diac. Ioniţă Apostolache