11.09.2013 – Eveniment festiv în Biserica „Maica Precista” – Dudu: Tinerii teologi craioveni au depus jurământul

Evenimente


 
Absolvenţii Facultăţii de Teologie din Craiova au depus jurământul miercuri, 11 septembrie, la Paraclisul mitropolitan „Madona Dudu”. Evenimentul a fost prefaţat de Sfânta Liturghie, săvârşită în sobor de părinţii profesori, în frunte cu pr. conf. univ. dr. Ioan Picu Ocoleanu. În mijlocul foştilor studenţi a fost prezent Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.

 
Sesiunea de toamnă a examenului de licenţă, susţinut de absolvenţii Facultăţii de Teologie din Craiova, s-a încheiat prin festivitatea de depunere a jurământului, în ziua de miercuri, 11 septembrie, la Biserica „Maica Precista” – Dudu. După slujbă, proaspeţii teologi au păşit în mijlocul sfântului lăcaş de închinare, de unde au rostit împreună angajamentul sfânt de a păstra şi propovădui învăţătura ortodoxă pe care şi-au însuşit-o de la profesorii prestigioasei instituţii de învăţământ universitar.
 
„Să purtaţi totdeauna în suflet imaginea celor care v-au învăţat!”
Evenimentul a fost împlinit de prezenţa IPS Părinte Mitropolit Irineu, care i-a felicitat şi binecuvântat pe absolvenţi pentru noua misiune care îi aşteaptă. Totodată, IPS Părinte a pus la inima celor prezenţi cuvânt de învăţătură, îndemnându-i să poarte permanent în suflet învăţătura Sfintelor Evanghelii. „A învăţa şi a face sunt două cuvinte pe care Mântuitorul Hristos ne îndeamnă întotdeauna să le împlinim. Cel care va face şi va învăţa, acela mare se va chema în Împărăţia Cerurilor. Cu toţii auzim aceste învăţături, le aşezăm în suflet, făcându-le mai apoi să se înmulţească şi să rodească, precum sămânţa din Evanghelie. Odată cu această învăţătură, în interiorul nostru pătrunde Dumnezeu Însuşi, căci numai El poate să fie una şi aceeaşi cu cuvântul Său. Cuvintele Lui sunt de viaţă dătătoare, sunt mai dulci decât mierea şi decât fagurele. Aşa se face că, atunci când Dumnezeu grăieşte, vorbele Sale ating şi mângâie sufletul celui care ascultă cu luare aminte. Prin dumnezeiasca Sa Întrupare, Logosul Înomenit ne arată că este Dumnezeu adevărat şi om adevărat, întărindu-ne şi pe noi ca, odată zidiţi prin cuvântul Său, să ajungem la vârsta bărbatului desăvârşit”.  În continuare, Mitropolitul Olteniei i-a îndemnat pe absolvenţi să pună în lucrare cunoştinţele dobândite în facultate, spre folosul credincioşilor şi a celor care au nevoie de povaţă şi ajutor. „Această perioadă de timp în care aţi asimilat cunoştinţe folositoare atât minţii, cât, mai ales, sufletului dumneavoastră, nu este decât o lucrare de cunoaştere şi păzire a poruncilor lui Dumnezeu, la care am ostenit cu toţii. Este o lucrare pedagogică, de părinte duhovnicesc care poartă de grijă ca fiii săi să primească cele folositoare. Cu toţii aţi asimilat aceste cunoştinţe şi iată-ne ajunşi împreună aici, la sfârşitul unui stagiu de pregătire şi totodată la începutul unei noi misiuni. Vă îndemn, aşadar, să purtaţi totdeauna în suflet imaginea celor care v-au învăţat, a şcolii noastre de teologie, pentru a putea fi de folos în viaţa şi activitatea Sfintei noastre Biserici”, a conchis IPS Părinte Irineu.

            Diac. Ioniţă Apostolache