20.09.2013 – Proiecte sociale pentru elevii săraci din Arhiepiscopia Craiovei: 250 de copii, ajutaţi să meargă la şcoală

Relatari


 
Asociaţia Vasiliada, ONG patronat de Arhiepiscopia Craiovei, a început distribuirea de rechizite şcolare pentru 250 de copii pe care îi are în grijă. Beneficiarii acestui demers sunt copiii de la Centrele sociale „Sfântul Stelian” din Lipovu, „Aripi de Lumină” din Craiova, „Sfântul Nicolae” din Filiaşi şi „Sfântul Vasile cel Mare” din Târgu Jiu. 
În fiecare toamnă, la început de an şcolar, grija Arhiepiscopiei Craiovei se îndreaptă către copiii fără posibilităţi financiare. Lipsiţi de posibilitatea de a achiziţiona cele necesare pregătirii pentru orele de curs, cei 250 de copii din centrele de zi ale Asociaţiei „Vasiliada” sunt ajutaţi atât la începutul anului şcolar cât şi pe parcursul anului, pentru a putea urma în condiţii optime cursurile şcolare. Preotul Adrian Stănulică, preşedintele „Vasiliada”, precizează în acest sens că, pe lângă acest sprijin pe care fiecare aşezământ social îl oferă beneficiarilor, ONG-ul asigură o serie de servicii sociale şi educaţionale, menite să le îmbunătăţească viaţa şi să faciliteze accesul copiilor la educaţie. „În cadrul celor patru centre sociale de zi, specialiştii asociaţiei noastre le acordă copiilor servicii educaţionale, prin sprijinul acordat în efectuarea temelor şcolare, meditaţii şcolare la limba română, matematică sau limba engleză şi, în cazurile care necesită acest lucru, educaţie asistată, specialiştii lucrând individual cu fiecare copil, pentru a-i ajuta să-şi îmbunătăţească performanţele şcolare. Totodată, acordăm copiilor consiliere psihologică, atât lor cât şi părinţilor, atunci când este nevoie. De asemenea, avem în vedere sprijinirea lor din punct de vedere material, astfel încât, pe lângă rechizitele pe care le oferim, fiecare copil are posibilitatea să servească o gustare pe zi, în cadrul centrului social unde este beneficiar. Copiii de la Centrul social «Sfântul Stelian» din Lipovu, pentru că au o situaţie materială mai precară, au posibilitatea să servească în cadrul centrului masa de prânz”, a declarat pr. Stănulică.
Un alt proiect al Asociaţiei Vasiliada, derulat în sprijinul copiilor, este „Caravana cu poveşti”, care se adresează copiilor din cinci comunităţi sărace ale judeţului Dolj. În cadrul acestui proiect, voluntari ai Asociaţiei „Vasiliada” şi Asociaţiei „Fapte Bune pentru Comunitate” aduc în atenţia copiilor din mediul rural bucuria poveştilor şi basmelor româneşti, încercând să le dezvolte acestora interesul pentru lectură. Pe lângă sesiunile de lecturare, copiii beneficiază şi de cărţi de poveşti. Proiectul „Caravana cu poveşti” este implementat de „Vasiliada”, în parteneriat cu Asociaţia „Fapte Bune pentru Comunitate” şi este finanţat de către CEZ România.

(Gabriela Popescu)