23.09.2013 – Duminica a XVIII-e de după Rusalii în Arhiepiscopia Craiovei: IPS Părinte Irineu a resfinţit Biserica „Sf. Nicodim” din Târgu Jiu

Relatari


În Duminica a 18-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta Liturghie la altarul Bisericii cu hramurile „Sfântul Nicodim cel Sfințit de la Tismana” și „Sfânta Proorociță Ana”, din Municipiul Târgu Jiu, Protoieria Târgu Jiu Sud. Slujba euharistică a fost precedată de rânduiala de resfinţire a cinstitului lăcaş de închinare.
Dând citire actului de resfințire, pr. Ionel Câmpeanu,  protoiereu al Protopopiatului Târgu Jiu Sud, a subliniat că sfântul lăcaş „s-a ridicat cu sprijinul a doi oameni de suflet, pr. Vasile Vlădoiu și notarul Merișescu Anica, între anii 2005-2008, iar la data de 24 august 2008, Părintele nostru Mitropolit Irineu a săvârşit slujba de sfințire a bisericii”.

 
Împodobirea lăcaşelor de închinare – „o datorie sfântă pentru toţi creştinii”
În cuvântul de învăţătură, rostit la finalul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Mitropolit a tâlcuit pericopa evanghelică, despre „Pescuirea minunată” (de la Luca 5, 1-11). „În Duminica de astăzi, la Sfânta Evanghelie, am ascultat cu toții istorisindu-se de către Sfântul Evanghelist Luca, o minune pe care Mântuitorul Iisus Hristos a săvârșit-o înaintea Sfinților Săi Apostoli, la Marea Tiberiadei, unde Mântuitorul Iisus Hristos a venit și a văzut trase la mal două corăbii. Mântuitorul S-a adresat lui Simon Petru și i-a poruncit să depărteze corabia de la mal pentru a le vorbi mulţimilor despre Cuvântul lui Dumnezeu. În preajma Mântuitorului Hristos, oamenii simţeau totdeauna setea după cuvântul dumnezeiesc și totodată primeau alinarea vorbelor care ieșeau din gura Sa. Nu erau cuvinte de înțelepciune omenească, ci erau cuvinte veșnice, pentru că atunci când Dumnezeu vorbește, cuvintele Lui sunt ziditoare și întăresc mintea, sufletul și cugetul deopotrivă”, a spus IPS Părinte Mitropolit Irineu. În încheierea cuvântului de învăţătură, Mitropolitul Olteniei a arătat că împodobirea sfintelor lăcaşe de închinare reprezintă „o datorie sfântă pentru toţi creştinii, fiind din belşug răsplătită de Dumnezeu”. În acest context, IPS Irineu i-a felicitat pe toţi cei care s-au ostenit cu lucrare aleasă la înfrumuseţarea Bisericii „Sfântului Nicodim” din Târgu Jiu şi i-a binecuvântat pentru toată jertfa lor. „În această zi de aleasă prăznuire pentru parohia dumneavoastră ne bucurăm și-L lăudăm pe Dumnezeu, Cel care ne învață întotdeauna și ne îndeamnă să facem numai binele! Felicităm pe cei care s-au ostenit și au înfrumusețat această sfântă biserică și-L rugăm pe Bunul Dumnezeu să le răsplătească însutit și înmiit! Și pentru dumneavoastră, cei care ați venit astăzi la Sfânta Liturghie, rugăm pe Bunul Dumnezeu să vă răsplătească, să vă dea sănătate, să vă deschidă urechile sufletului ca să înțelegeți chemarea Sa cea sfântă: «Veniți, binecuvântații Tatălui Meu, de moșteniți Împărăția Cerurilor», întru Hristos Domnul nostru, căruia I se cuvine slava, cinstea și închinăciunea, în vecii vecilor, Amin!”,  a conchis IPS Părinte Irineu.

Pentru meritele deosebite în slujirea sfântului altar, pr. Iliuță Ilarie Dovleac a fost ridicat la rangul de iconom, iar pr. Sîrbu Ciprian la rangul de sachelar.
 

Prof. Vasile GOGONEA