25.09.2013 – Eveniment cultural de talie internaţională, la Craiova: Festival de poezie în cinstea lui Mihai Eminescu

Relatari


 
Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a fost prezent la deschiderea primei ediţii a Festivalului internaţional de poezie „Mihai Eminescu” din Craiova. Evenimentul a avut loc marţi, 24 septembrie, în cadrul Muzeului de Artă din municipiu.

 
Oameni de cultură, poeţi consacraţi şi scriitori din ţară şi de peste hotare s-au întâlnit vreme de două zile în cetatea Băniei pentru a aduce prinos de recunoştinţă şi evocare poetului nepereche al neamului românesc, Mihai Eminescu. Într-un cadru cu totul aparte, special pregătit în Sala Oglinzilor din cadrul Muzeului de Artă din Craiova, au fost deschise oficial lucrările primei ediţii a Festivalului internaţional de poezie, închinat poetului Mihai Eminescu.

 
„Poetul este ziditorul generaţiilor, modelatorul şi constructorul caracterelor noastre”
În deschidere, prof. univ. dr. Ion Diaconescu, preşedintele Academiei Internaţionale Mihai Eminescu, a făcut o descriere a evenimentului, salutând prezenţa distinşilor oaspeţi din ţară şi de peste hotare. Activitatea s-a bucurat de prezenţa şi binecuvântarea IPS Părinte Mitropol Irineu, care a apreciat valoarea neperisabilă a operei marelui nostru poet şi a lăudat iniţiativa organizatorilor de a pune în lumină adevăratele valori naţionale de cultură. „Festivalul dumneavoastră este întru totul o sărbătoare şi în acelaşi timp un ospăţ sacru. În mijlocul acestei întâlniri se află o personalitate remarcabilă a neamului nostru care uneşte inima şi spiritul românesc de pretutindeni. Poezia este ridicarea spiritului deasupra materiei, este contemplarea lucrurilor nevăzute care prind contur şi se întruchipează în cuvânt. Cuvântul este prea slab ca să poate cuprinde această dimensiune sacră a poeziei. Uneori silabele sunt prea mărunte ca să desluşească aceste trăiri tainice ale poetului. Iată dar că poetul este ziditorul generaţiilor, modelatorul şi constructorul caracterelor noastre şi de aceea sărbătoarea lui nu este o simplă amintire, ci este o prezenţă reală. Aşadar, când vorbim despre Eminescu, vorbim despre poporul român, despre desfăşurarea lui în ţară şi în străinătate. Oamenii din lume au luat act de această spiritualitate şi dacă ar fi să prezentăm cartea noastră de vizită în afară, aceasta ar fi cu siguranţă Eminescu. El nu este numai un om istoric, întrucât personalitatea sa depăşeşte timpul şi spaţiul. Aşa se face că aici la Craiova, printre olteni, Eminescu îşi are locul şi rostul său, aşa cum l-a avut şi în viaţa sa pământească şi îl va duce mai departe şi în viaţa de dincolo, pentru că poetul Mihai Emineascu nu moare niciodată, aşa cum sufletul nu moare niciodată”, a spus IPS Părinte Irineu.
            Activităţile au continuat a doua zi, miercuri, 25 septembrie, la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova, unde a avut loc are loc simpozionul internaţional ce are ca temă: „Poezia de astăzi, încotro?”, moderat de: Theodoro Elssaca, Dan Caragea, Nicolae Dabija. La finalul întâlnirii au fost lansate volumele: „Pecetea timpului”, de Justo J. Padron, „Ieromonahul Macarie, tipograf român”, de Arhimandrit Veniamin Micle şi „Vestigii prin pieţe” de Nedeljko Terzic. Moderatorii lansării au fost Ion Deaconescu, Gaetano Longo şi Ioan Baba.
            Festivalului internaţional de poezie „Mihai Eminescu” a fost organizat de Fundaţia Europeană Mihai Eminescu (Craiova) şi Academia Internaţională Mihai Eminescu (Craiova), în parteneriat cu Primăria Craiova, Consiliul Judeţean Dolj, Prefectura Dolj, Biblioteca Judeţeană din Craiova.
 

Diac. Ioniţă Apostolache