30.09.2013 – IPS Părinte Irineu a resfinţit biserica Parohiei Dumbrăveni, Gorj

Relatari


Credincioşii din Parohia Dumbrăveni, comuna Crasna, judeţul Gorj, au venit în număr mare pentru a participa la resfinţirea bisericii parohiale ce poartă hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Bucuria duhovnicească a fost sporită de prezenţa în mijlocul lor a Întâistătătorului Bisericii din Oltenia, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu, care a săvârşit slujba de resfinţire şi Sfânta Liturghie, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi.

O lecţie de iubire a aproapelui
Cu acest prilej, IPS Părinte Irineu a pus la inima celor prezenţi cuvânt de învăţătură despre importanţa Bisericii în viaţa credincioşilor. „Biserica este mama noastră care se îngrijeşte de fiecare în parte, este sălaşul în care Dumnezeu ne curăţeşte, ne sfinţeşte şi ne deschide drumul spre Împărăţia Cerurilor. De aceea cinstim Biserica şi o îmfrumuseţăm cu sfintele icoane şi ori de câte ori îi păşim pragul simţim în suflete puterea lui Dumnezeu care ne ocroteşte, ne ajută şi ne călăuzeşte în viaţă. Nu putem asemăna cu nimic de pe pământ Biserica. Ea dăinuieşte pururea pentru că este construită de Însuşi Mântuitorul Hristos”, a spus IPS Părinte. În continuare, referindu-se la subiectul pericopei evanghelice duminicale, Mitropolitul Olteniei a subliniat faptul că la baza întregii învăţături creştine stă totdeauna dragostea. „Evanghelia acestei duminici ne arată cum trebuie să fie un adevărat creştin. Mai întâi, acesta trebuie să facă binele, respectând îndemnul Mântuitorului: «precum voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi asemenea» (Luca 6, 31). Apoi, să iubească pe toţi semenii săi, pentru că şi Tatăl ceresc ne iubeşte pe toţi, să ierte pe toţi cei care i-au făcut rău pentru că şi Tatăl ceresc ne iartă pe toţi, să facă milostenie fără a cere în schimb ceva. Iată cât este de necesar să întărim viaţa noastră cu rugăciune, cu iertare, cu milostenie şi cu toate faptele bune pe care să le aducem Mântuitorului Hristos spre a primi binecuvântarea cerească şi a putea răspunde chemării dumnezeieşti: «Veniţi, binecuvântaţii Tatălui Meu, moşteniţi împărăţia cea pregătită vouă de la întemeierea lumii!» (Matei 25, 34)”, a încheiat IPS Irineu. 

            Sărbătoarea din Dumbrăvenii Gorjului a încununat eforturile făcute în ultimii patru ani de către comunitatea de credincioşi, în frunte cu preotul paroh Ion Tomescu şi de către autorităţile publice locale (Consiliul local al Primăriei Crasna), pentru renovarea şi înfrumuseţarea sfântului locaş. O biserică ce impresionează prin arhitectura impunătoare, a cărei construcţie a început în anul 1900, sfinţirea fiind săvârşită în anul 1912 de către episcopul Vartolomeu al Râmnicului.

Pentru contribuţia adusă la realizarea acestei sfinte lucrări, preotul Ion Tomescu a primit rangul bisericesc de iconom stavrofor. Colaboratorii său, membrii în Consiliul Parohial sau simplii donatori, au primit Gramate chiriarhale de mulţumire din partea Centrului Eparhial.

Gheorghe Cioiu