Catedrala „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“ din Craiova a găzduit vineri, 11 octombrie, faza mitropolitană a concursului naţional de muzică eclesială „Lăudaţi pe Domnul“. În urma jurizării, formaţia desemnată câştigătoare a fost corala mixtă a parohiei craiovene „Hagi Enuşi“, dirijată de diac. dr. Alexandru Racu.
Pentru câteva ceasuri, Catedrala mitropolitană din Craiova s-a transformat într-un sanctuar al muzicii corale bisericeşti. Evenimentul a marcat faza mitropolitană a competiţiei „Lăudaţi pe Domnul“, concurs naţional organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Cele două formaţii înscrise în concurs au reprezentat parohiile „Hagi Enuşi“ din Craiova, Arhiepiscopia Craiovei, şi Momoteşti din Drăgăşani, Arhiepiscopia Râmnicului. Juriul a fost format din pr. prof. univ. dr. Vasile Grăjdian, cadru didactic al Facultăţii de Teologie „Andrei Şaguna“ din Sibiu, pr. lect. univ. dr. Ion Bârnea, de la Facultatea de Teologie din Craiova, şi prof. Manuela Eneche, maestru de cor în cadrul Filarmonicii „Oltenia“ din Craiova.
„Voci plăcute şi sonoritate armonioasă“
Prima formaţie care a intrat în concurs a fost cea a Parohiei Momoteşti, interpretând piesele: Troparul Ortodoxiei de Dimitrie G. Kiriac, „Axion“ în compoziţia lui Nicolae Lungu şi chinonicul „Mărturisiţi-vă Domnului“, pe armonizarea lui Ion D. Chirescu. Formaţia de la Craiova, dirijată de diac. Alexandru Racu, a prezentat un buchet de piese alcătuit din: Troparul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie – de Gheorghe Cucu, „Cuvine-se cu adevărat …“ – în compoziţia lui Ion Baciu şi piesa chinonic „Toată suflarea…“, compozitor Alexandru Racu. În urma jurizării a fost desemnată ca formaţie câştigătoare şi totodată reprezentantă a Olteniei în faza finală de la Bucureşti, din 27 octombrie, corala Parohiei „Hagi Enuşi“ din Craiova. „Astăzi, cei din Craiova au dat dovadă de maturitate în interpretare, prezentând un program riguros şi dificil deopotrivă. Vocile s-au regăsit într-o sonoritate plăcută şi armonioasă, respectând întru totul cerinţele dirijorului. În felul acesta, am considerat că sunt cei mai calificaţi să facă pasul spre finala acestui concurs de mare prestigiu şi valoare naţională. În legătură cu cei de la Momoteşti pot spune că am fost impresionat de dăruirea şi de plăcerea cu care au cântat. Sunt foarte tineri, majoritatea liceeni şi cu siguranţă vor ajunge departe“, a spus pr. prof. Grăjdian.
Înainte de faza finală a concursului, care va avea loc la Palatul Patriarhiei Române, în Aula Magna – Teoctist Patriarhul, corala câştigătoare va cânta Sfânta Liturghie de prăznuirea Sfântului Dimitrie cel Nou din Basarabi, ocrotitorul Bucureştilor, la una din bisericile din Capitală.
Diac. Ioniţă Apostolache