26.10.2013 – Ocrotitorul oltenilor, cinstit de mii de credincioşi: Sfântul Dimitrie, prăznuit în Cetatea Craiovei

Evenimente

 

 
Cetatea Craiovei a răsunat de laude şi cântări înălţate în cinstea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, ocrotitorul catedralei chiriarhale. Evenimentele au culminat cu Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi, în frunte cu Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.

 

Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie a început la catedrala mitropolitană din Craiova în seara zilei de vineri, 25 octombrie, atunci când a fost oficiată slujba Vecerniei unită cu Litia. Au slujit IPS Părinte Mitropolit Irineu, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului şi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. După rugăciunea de binecuvântarea a celor cinci artose, PS Părinte Lucian a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a subliniat viaţa şi minunile Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, ocrotitorul Cetăţii Băniei.
După cuvântul Episcopului de Caransebeş, racla în care se află aşezate moaştele sfinţilor: Nifon, Tatiana, Serghie şi Vah, au fost purtate în procesiune solemnă pe principalele artere ale oraşului. În faţa sfintelor lăcaşuri, convoiul miilor de credincioşi s-a oprit pentru a asculta ecteniile rostite de diaconi spre sănătate, izbăvire de necazuri şi boli, spre „paza sfintelor lui Dumnezeu biserici”. După un periplu de aproape o oră în care moaştele sfinţilor au fost purtate şi cinstite în glas de cântare şi rugăciune, mulţimile de preoţi şi credincioşi s-au înapoiat la catedrala mitropolitană, unde au ascultat Acatistul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. În acest timp, racla cu moaştele celor patru sfinţi a fost aşezată pe o esplanadă în faţa sfântului locaş. Aici credincioşii s-au închinat până după miezul nopţii.

 

Prin această procesiune mărturisim că Biserica este pretutindeni în lume”
Esenţa întregului pelerinaj duhovnicesc a fost rezumată în cuvântul IPS Părinte Mitropolit Irineu a aşezat cinstirea şi cultul sfinţilor în legătură cu adorarea lui Dumnezeu, în atributul Său de Ziditor al universului. „Cu ajutorul Bunului Dumnezeu şi anul acesta, de hramul catedralei noastre şi a oraşului Craiova, cinstirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie ne-a purtat pe toţi în aleasă procesiunea pe calea sfinţilor. Sfinţii ne îndeamnă întotdeauna să urmăm Mântuitorului Iisus Hristos şi să-L slujim pe Dumnezeu ca pe Singurul Creator al universului. De aceea noastră este în primul rând o mărturisire a lui Dumnezeu, căci în cinstirea Lui se cuprind toate cele din lumea aceasta şi cele cereşti, şi cele pământeşti. Apoi, prin această procesiune mărturisim că Biserica este pretutindeni în lume, că cinstirea ei este în Sfânta Liturghie, dar şi în Liturghia cosmică la care cu toţii participăm spre sfinţirea şi întărirea sufletelor noastre. Mărturisim de asemenea valoarea omului, cel făcut după chipul lui Dumnezeu şi chemat spre a fi sfinţitor al creaţiei. Prin urmare, noi sfinţim această lume prin purtarea sfintelor moaşte în procesiune. Sfinţim aşadar întreaga noastră lucrare, casa noastră, străzile pe care mergem, oraşul nostru şi întreg văzduhul. Rugăm pe Bunul Dumnezeu să-i cuprindă pe toţi în sărbătoarea Sfântului Dimitrie, cel pururi rugător înaintea lui Dumnezeu pentru noi”, a spus IPS Părinte Irineu.
A doua zi, sâmbătă, 26 octombrie, la sorocul prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, cei patru arhierei, cărora li s-a adăugat şi Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, au slujit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. În cadrul slujbei, tânărul teolog Mircea Tudora a primit Taina Hirotoniei întru diacon pe seama catedralei chiriarhale.

 

Eveniment editorial
După tradiţionala agapă frăţească, evenimentul festiv a fost completat de lansarea celor mai noi lucrări publicate la Editura „Mitropolia Olteniei”, aşezate sub genericul „Sfântul Ierarh Calinic – iubirea şi dăruirea Olteniei” (carte şi film). Activitatea a fost organizată în sala de festivităţi a Casei Băniei, fiind moderată de preotul Marius Resceanu. De faţă au fost prezenţi toţi membrii sinodului mitropolitan, în frunte cu IPS Părinte Irineu, precum şi PS Părinte Episcop Lucian.
Aşezate într-un impresionant ancadrament grafic, cele două lucrări ale Editurii „Mitropolia Olteniei” reprezintă un veritabil prinos de mulţumire şi recunoştinţă adusă Sfântului Calinic de la Cernica, ale cărui sfinte moaşte au fost aduse anul trecut în Oltenia. Locaţia desfăşurării evenimentului a fost aleasă de asemenea cu grijă. Aici au fost înveşmântaţi pentru Sfânta Liturghie arhiereii care au participat la prima Sfântă Liturghie săvârşită în cinstea sfântului, în catedrala chiriarhală, anul trecut cu prilejul aducerii sfintelor sale moaşte la Craiova.

 

Această mare bucurie ne încălzeşte inimile şi ne trezeşte sufletul”
Bucuria prăznuirii Sfântului Dimitrie a pătruns adânc inimile credincioşilor rugători şi prezenţi la acest periplu duhovnicesc. „Am aşteptat cu mare bucurie aceste momente. În fiecare an vin aici, împreună cu familia, cu copiii şi ne rugăm cu toţii pentru mântuire, sănătate şi pentru iertarea păcatelor. Sfântul Dimitrie este un mare ascultător al tuturor necazurilor noastre”, a spus Nicoleta Florea, învăţătoare în Craiova. „Sunt cu totul mişcat de această procesiune. De la sfânta catedrală am mers cu toţii pe străzile oraşului şi am cântat din toată inima troparul Sfântului Dimitrie. Această mare bucurie ne încălzeşte inimile şi ne trezeşte sufletul”, mărturiseşte Ionuţ Dumitraşcu, student la Facultatea de Teologie di Craiova. „Să ne ţină Dumnezeu sănătoşi şi să venim şi la anul aici, la sărbătoarea Sfântului Dimitrie. Slujba Sfintei Liturghii a fost înălţătoare, iar cântările au mers cu totul la inimă” – Daniela Corăscu, 59 de ani din Craiova.

 

Diac. Ioniţă Apostolache