30.10.2013 – Sprijin pentru persoanele fără locuinţă la Centrul „Sfântul Vasile“ din Craiova: Grija Bisericii din Oltenia pentru săracii ei

Relatari


 
Asociaţia „Vasiliada“, ONG patronat de Arhiepiscopia Craiovei, este pregătită şi în acest an să ofere sprijin persoanelor fără adăpost în sezonul rece. Prin serviciile asigurate de Centrul social de urgenţă pentru persoane fără adăpost „Sfântul Vasile“, cei lipsiţi vor avea parte de toate cele necesare, inclusiv asistenţă medicală şi duhovnicească. 
Aşezământul social al Asociaţiei „Vasiliada“ a beneficiat, din anul 2013, de proiectul „Subvenţie Legea 34“, care vine în sprijinul beneficiarilor prin asigurarea de servicii de găzduire, îngrijire, servicii sociale, educaţionale, asistenţă medicală, consiliere socio-profesională şi psihologică. Astfel, în cadrul Centrului „Sfântul Vasile“, prin proiectul „Subvenţie Legea 34“, peste 90 de persoane au beneficiat în perioada ianuarie-octombrie 2013 de servicii sociale de găzduire, servirea mesei, îngrijire, asistenţă medicală, consiliere socială şi profesională. Dintre acestea, 9 persoane au beneficiat de sprijin în vederea obţinerii unor documente de identitate şi de stare civilă, 30 de persoane au beneficiat de sprijin în vederea completării unor cereri, 30 persoane, de consiliere profesională, alte 25 de persoane, de mediere în vederea obţinerii unui loc de muncă, 11 persoane fiind reintegrate pe piaţa muncii, iar opt persoane vârstnice au fost transferate la Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova. „Grupul nostru ţintă îl reprezintă persoanele fără adăpost, care locuiesc în stradă de o perioadă mare de timp, nu au surse de venit constante, îşi asigură traiul zilnic prin cerşit sau prin căutarea hranei în jurul bisericilor, pieţelor, sunt romi sau tineri postinstituţionalizaţi, persoane înşelate sau care, din cauza retrocedărilor, au rămas în stradă. Persoana care nu are locuinţă şi locuieşte pe stradă se află într-o situaţie de criză la nivel personal, psihic, relaţional, social, juridic, medical, situaţie determinată de absenţa unui adăpost sau de imposibilitatea de a-şi oferi unul. Ea prezintă deficienţe în mobilizarea resurselor proprii sau externe“, a precizat diaconul Sorin Pirvanescu, coordonatorul Centrului „Sfântul Vasile“. 
Servicii oferite la Centrul „Sfântul Vasile“
Centrul social de urgenţă pentru persoane fără adăpost „Sfântul Vasile“ din Craiova oferă beneficiarilor consiliere în vederea integrării sociale (psihologică, profesională, familială), consiliere spirituală, servicii de informare cu privire la locurile de muncă disponibile. Cei de aici beneficiază totodată de informare asupra posibilităţii accesării unor cursuri de calificare şi recalificare. În cadrul preocupărilor intră şi educaţia pentru sănătate, prezentarea regulilor de igienă personală, informare asupra unor drepturi şi obligaţii, informare cu privire la alte tipuri de prestaţii şi servicii sociale. Tot aici, beneficiarii participă la diverse sesiuni de informare în care au loc discuţii pe teme medicale şi la o serie de activităţi privind deprinderea tehnicilor de ocupare (completare CV, scrisoare de intenţie, modul de prezentare la un interviu). 
„Aici am găsit înţelegere şi căldură sufletească“
În cadrul cursurilor de formare profesională organizate de Asociaţia „Vasiliada“ au fost calificaţi profesional cinci beneficiari ai Centrului social „Sfântul Vasile“. Beneficiarii mărturisesc că „Vasiliada“ le-a acordat o nouă şansă, pentru că, pe lângă ajutorul primit, îi învaţă să se descurce singuri, pentru a putea duce o viaţă independentă. „La Asociaţia «Vasiliada» am găsit dragoste, înţelegere, căldură sufletească, importante pentru a găsi resurse să mergem mai departe. Pentru că avem toate condiţiile să trăim liniştit şi frumos, este un pas să facem şi noi un efort şi, cu susţinerea reprezentanţilor asociaţiei, să privim cu încredere spre viitor, să găsim un loc de muncă, să ne integrăm socio-profesional“, a spus Verginica. Şi Martin are numai cuvinte de apreciere pentru dăruirea cu care reprezentanţii Asociaţiei „Vasiliada“ se implică în rezolvarea cazurilor sociale. „Contează foarte mult pentru noi să vedem că oamenilor le pasă ne noi, de cum ne ducem traiul, că se interesează dacă suntem sănătoşi, dacă avem ce mânca, dacă avem unde lucra. Aici am găsit toate aceste lucruri şi mă bucur pentru că ne încurajează să luptăm, să învingem toate aceste greutăţi“, a adăugat, la rândul său, Martin, beneficiar al Centrului “Sfântul Vasile“. 
Centrul social „Sfântul Vasile“ din Craiova este administrat în baza unui parteneriat între Asociaţia „Vasiliada“, Arhiepiscopia Craiovei şi Consiliul Local Municipal Craiova.
 

(Gabriela Popescu)