18.11.2013 – Evenimente liturgice şi pastorale în Arhiepiscopia Craiovei

Evenimente


La vremea începutului nevoinţelor duhovniceşti, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a poposit în Parohia Dăneşti, din Protoieria Târgu Jiu Sud, judeţul Gorj. Vizita IPS Părinte a fost prilejuită de resfinţirea Bisericii cu hramul „Sfântul Ioan Botezătorul”. 
Sărbătoarea credincioşilor din Parohia Dăeşti, judeţul Gorj, a început din seara zilei de sâmbătă, atunci când a fost oficiată slujba Vecerniei, unită cu Litia în Biserica „Sfântul Ioan Bătezătorul”. A doua zi, sfântul lăcaş, gătit cu haină de praznic, a primit într-însul pe Arhiereul locului care, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba de târnosire. Momentul a culminat cu Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.
„Să ne sârguim cu postul şi cu rugăciunea”
În cuvântul de învăţătură, rostit la finalul slujbei, IPS Irineu a tâlcuit pericopa evanghelică din Duminica a XXVI-a de după Rusalii, vorbindu-le credincioşilor despre semnificaţiile dogmatico-morale desprinse din „Pilda bogatului căruia i-a rodit ţarina” (Luca 12, 16-21). „Mântuitorul Hristos a vrut să le arate ucenicilor Săi și celor care Îl ascultau că Împărăția Lui Dumnezeu este a fiecăruia dintre noi, că toți suntem chemați să fim moștenitori ai cerului, a tot ceea ce dăruieşte Dumnezeu în lumea aceasta! Cu toate acestea, trebuie să luăm aminte că lucrurile din lume, lucrurile pământești, nu ne sunt folositoare decât, numai pentru viața noastră și pentru a face milostenie și a ajuta pe cei care sunt lângă noi. Cel care își lipește inima de bogăție acela îşi va pierde atât sufletul, cât și bogăția sa, cum spune Mântuitorul, în finalul parabolei: «Toate cele pe care le-ai agonisit, cui vor rămâne»?”, a spus IPS Părinte. În continuare, Mitropolitul Olteniei a justificat aşezarea acestei parabole la începutul Postului Naşterii Domnului. „Să ne ajute Dumnezeu să agonisim comori în ceruri, unde furii nu le fură şi unde molia nu le roade și rugina nu le strică. Pentru împlinirea acestor lucruri să ne sârguim cu postul, să ne culcăm și să ne sculăm în rugăciune, ca să primim cu adevărat Praznicul Nașterii Mântutorului Iisus Hristos. Să nu uităm să ne spovedim, curăţindu-cu lacrimi şi pocăinţă. Şi astfel, primind harul iertării de la Mântuitorul Iisus Hristos, care este Bun și de oameni Iubitor să-L rugăm să întărească viața noastră  şi să ajungem cu bine la Sărbătoarea Nașterii Sale”, a conchis IPS Părinte Mitropolit.
Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Parohia Dăneşti – Gorj a fost ridicată între anii 1896 şi 1906 de către Preasfinţitul Atanasie Mironescu, Episcop al Râmnicului Noului – Severin. Sfântul lăcaş a fost renovat în perioada 2012 – 2013, prin osârdia credincioşilor din localitate, cu sprijinul autorităţilor locale. Dat fiind efortul depus la împlinirea acestei frumoase lucrări, preotul paroh Ştefan Cosmin Rusu a fost ridicat la rangul bisericesc de iconom.
Din Parohia Dăneşti, IPS Părinte Irineu a poposit în Târgu Jiu. Aici a sfiţit noul sediu al Asociaţiei Studenţilor Creştin Ortodocşi Români, filiala municipală, amenajat de curând cu sprijinul Protopopiatului Târgu Jius Sud şi al Mănăstirii Lainici.

Programul activităţilor ASCOR Târgu Jiu, la început de post
Activităţile ASCOR Târgu Jiu vor continua astăzi cu cea de a XXII-a ediţie a „Serilor filocalice”. Debutul conferinţelor duhovniceşti se va face astăzi seară, la Cercul Militar din Târgu Jiu, prin prelegerea pr. lect. univ. dr. Constantin Necula, cadru didactic la Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu. Pr. Necula va vorbi desre „Hristos-bucuria noastră”. Cea de a doua întâlnire va avea loc mâine, 19 noiembrie, în aceeaşi locaţie şi va avea ca invitat pe lect. univ. dr. Ionel Ungureanu, de la Facultatea de Teologie din Craiova. Subiectul întâlnirii va fi „Şederea bisericească în societatea contemporană”.
            Activităţile ascoriştilor gorjeni sunt organizate în parteneriat cu Protoieriile Târgu Jiu Sud şi Târgu Jiu Nord, Şcoala Populară de Artă şi Cercul Milirat Gorj. 
Sfântă Liturghie transmisă în direct de TVR Craiova
Sfânta Liturghie de duminică, 17 noiembrie, a pătruns şi în casele credincioşilor prin intermediul televizorului. Astfel, cu binecuvântarea IPS Părinte Mitropolit Irineu, postul de televiziune TVR Craiova a transmis în direct slujba euharistică de la altarul Bisericii „Maica Domnului” – Mântuleasa din Cetatea Băniei. Rânduiala liturgică a fost săvârşită de un sobor de preoţi şi diaconi, în frunte cu pr. Grigore Vulcănescu, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Craiovei.

Diac. Ioniţă Apostolache,

Prof. Vasile Gogonea