18.11.2013 – Slujbă Arhierească în cinstea Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul, la Mănăstirea Bistriţa Olteană – 20 noiembrie

Comunicate de presa


Miercuri, 20 noiembrie 2013, Biserica noastră îl pomeneşte pe Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul ale cărui sfinte moaşte se află la Mănăstirea Bistriţa Olteană din judeţul Vâlcea. Cu acest prilej, la Mănăstirea Bistriţa Sfânta Liturghie va fi oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu Popa, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, împreună cu un ales sobor de ierarhi, preoți şi diaconi. 
Sărbătoarea va începe cu slujba Privegherii, în seara zilei de 19 noiembrie, şi va continua miercuri cu Acatistul „Sfântului Grigorie Decapolitul” şi cu Sfânta Liturghie arhierească. 
La sărbătoarea închinată Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul sunt invitaţi să participe stareţi şi stareţe de la mănăstirile şi schiturile din Arhiepiscopia Râmnicului, monahi şi monahii, preoţi şi credincioşi din Eparhia Râmnicului, precum şi pelerini din ţară şi din străinătate.
 
Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul 
Sfântul Cuvios Grigorie s-a născut în jurul anului 780, în Isauria – Asia Mică, şi a copilărit în cetatea Irinopolis. După terminarea studiilor Sfântul s-a călugărit, ostenindu-se pentru apărarea Ortodoxiei şi cinstirea sfintelor icoane în Constantinopol, în Asia Mică, la Roma şi în Macedonia. Şi-a petrecut ultimii ani din viaţă în Mănăstirea „Sfântul Mina”, aproape de Tesalonic, învrednicindu-se de harul preoţiei. Renumit în tot Bizanţul pentru curăţia vieţii sale, Sfântul Grigorie Decapolitul trece la Domnul la 20 noiembrie, în anul 842, fiind înmormântat la o mănăstire din Constantinopol. 
În anul 1453, moaştele Sfântului Grigorie sunt duse în părţile Dunării, ajungând în mâinile unui dregător turc. Auzind de minunile ce se făceau la aceste moaşte, banul Ţării Româneşti, Barbu Craiovescu, le cumpără şi le duce la Mănăstirea Bistriţa din judeţul Vâlcea, ctitoria sa, unde se află şi astăzi.
 Din cauza deselor atacuri şi incursiuni ale ungurilor asupra Ţării Româneşti, călugării din Mănăstirea Bistriţa Olteană au săpat în secolul al XVI-lea o grotă ascunsă în stâncă, la un kilometru de mănăstire, unde ascundeau moaştele Sfântului Grigorie în vremuri de primejdie. Cu timpul, în această peşteră s-a făcut un mic paraclis pictat, de o rară frumuseţe, numit „Paraclisul Sfântului Grigorie”. 
Racla de argint, în care se păstrează cinstitele moaşte, datează din anul 1656, fiind lucrată de meşteri din cetatea Braşovului. Generalizarea cultului Sfântului Grigorie Decapolitul a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1950. 
Un fragment din cinstitele moaşte ale Sfântului Grigorie Decapolitul se află şi la Biserica „Hagiu” din Capitală, care îşi va serba ocrotitorul în această sâmbătă. Generalizarea cultului Sfântului Grigorie Decapolitul a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1950.
 

Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Râmnicului