21.11.2013 – IPS Părinte Mitropolit Irineu a liturghisit la Bistriţa Vâlcii

Relatari


 
Sfântul Grigorie Decapolitul a fost cinstit de sute de credincioşi la Mănăstirea vâlceană Bistriţa. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un numeros sobor de arhierei, preoţi şi diaconi, în frunte cu Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.
 Din soborul de ierarhi au făcut parte: Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei,  Preasfinţitul Părinte Andrei Făgărăşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului şi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

 
 „Sfântul Grigore se roagă permanent pentru mântuirea sufletelor noastre”
Sărbătoarea a început cu slujba Privegherii, în seara zilei de 19 noiembrie, continuând miercuri cu Acatistul Sfântului Grigorie Decapolitul şi cu Sfânta Liturghie. În timpul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Irineu a hirotonit în diacon pe teologul Gheorghe Cioiu, colaborator al Radio Trinitas. În cuvântul de învăţătură, rostit la finalul slujbei,  Mitropolitul Olteniei a prezentat viaţa, activitatea şi slujirea Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul, îndemnându-i pe credincioşii prezenţi să-i urmeze exemplul. „Ne întâlnim în fiecare an pe 20 noiembrie, aici, la Sfânta Mănăstire Bistriţa, ierarhi, clerici, monahi, monahii şi credincioşi din toate colţurile ţării, pentru că îl iubim pe Sfântul Grigorie. Îl iubim deoarece ştim că el se roagă permanent pentru mântuirea sufletelor noastre, ştim că este viu şi prezent în mijlocul nostru spre a răsplăti fiecăruia după ostenelile sale. Îl iubim pe Sfântul Grigorie Decapolitul pentru grija deosebită pe care ne-o poartă, pentru că ne iubeşte fără îndoială mai mult decât ne iubim noi înşine, pentru că iubirea sa este iubirea Mântuitorului Iisus Hristos. Aşa cum ne spune Sfântul Apostol Pavel: «noi avem mintea lui Hristos» (I Corinteni 2, 16). Astfel, iubirea Mântuitorului este în interiorul oamenilor care fac voia Lui. Aşadar, noi alcătuim poporul lui Dumnezeu, care Îl iubim pe Mântuitorul Iisus Hristos, îi iubim pe sfinţi, îi prăznuim şi-i cinstim cu deosebită evlavie. În asemenea ipostază, Îl vom primi pe Mântuitorul când va veni întru slavă, alături de sfinţii Săi, să judece vii şi morţii”, a conchis IPS Părinte Mitropolit Irineu. 
Răspunsurile la strană au fost oferite de către corala maicilor „Sfântul Grigorie Decapolitul” a chinoviei vâlcene.   

 
Sfântul Grigore Decapolitul, ostaşul lui Hristos
Sfântul Cuvios Grigorie s-a născut în jurul anului 780, în Isauria – Asia Mică, şi a copilărit în cetatea Irinopolis. După terminarea studiilor, Sfântul s-a călugărit, ostenindu-se pentru apărarea Ortodoxiei şi cinstirea sfintelor icoane în Constantinopol, în Asia Mică, la Roma şi în Macedonia. Şi-a petrecut ultimii ani din viaţă în Mănăstirea „Sfântul Mina”, aproape de Tesalonic, învrednicindu-se de harul preoţiei. Renumit în tot Bizanţul pentru curăţia vieţii sale, Sfântul Grigorie a trecut la Domnul la 20 noiembrie, în anul 842, fiind înmormântat la o mănăstire din Constantinopol. 
În anul 1453, moaştele Sfântului Grigorie sunt duse în părţile Dunării, ajungând în mâinile unui dregător turc. Auzind de minunile ce se făceau la aceste moaşte, banul Ţării Româneşti, Barbu Craiovescu, le-a cumpărat şi le-a dus la Mănăstirea Bistriţa din judeţul Vâlcea, ctitoria sa, unde se află şi astăzi. Din cauza deselor atacuri şi incursiuni ale ungurilor asupra Ţării Româneşti, călugării din Mănăstirea Bistriţa Olteană au săpat în secolul al XVI-lea o grotă ascunsă în stâncă, la un kilometru de mănăstire, unde ascundeau moaştele Sfântului Grigorie în vremuri de primejdie. Cu timpul, în această peşteră s-a făcut un mic paraclis pictat, de o rară frumuseţe, numit „Paraclisul Sfântului Grigorie”. Racla de argint, în care se păstrează cinstitele moaşte, datează din anul 1656 şi a fost lucrată de meşteri din cetatea Braşovului. Generalizarea cultului Sfântului Grigorie Decapolitul a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1950.  Un fragment din cinstitele moaşte ale Sfântului Grigorie Decapolitul se află şi la Biserica „Hagiu” din Capitală, care îşi va serba ocrotitorul în această sâmbătă. Generalizarea cultului Sfântului Grigorie Decapolitul a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1950.
 

Sursa: arhiram.ro