05.12.2013 – Sfântă Liturghie arhierească în cartierul minerilor strămutaţi dinTârgu Jiu

Evenimente


Miercuri, 4 decembrie, în ziua praznicului Sfintei Mare Muceniţe Varvara, Înaltpreasfinţitul Părinte  Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, împreună cu Părintele Protoiereu, Ionel Câmpeanu și un ales sobor de preoți și diaconi a săvârşit slujba Sfintei Liturghii în altarul Paraclisului de lemn care prefațează zidirea Bisericii cu hramul “Sfânta Varvara” din Protoieria Târgu Jiu-sud, în cartierul minerilor strămutaţi din bazinul carbonifer al Olteniei. 
“Mi-a trimis Dumnezeu oameni ca niște îngeri”!
Aici a fost pusă la 4 decembrie 2011, piatra de temelie pentru ridicarea unei biserici închinate Sfintei Muceniţe Varvara, ocrotitoarea minerilor. Preotul paroh, Ioan Cosmin Barză a mulțumit Înaltului ierarh pentru prezența la această sărbătoare deosebită, remarcând și prezența Președintelui Consiliului Județean Gorj, d-l Ion Călinoiu, care este mirean de frunte și trăitor al acestei parohii! Slujitorul altarului a ținut să precizeze că: “Ne-am propus ca să zidim aici o biserică, dar, nu omul, ci, Dumnezeu o zidește. Lauda se cuvine Lui Dumnezeu! Mă voi strădui să zidim o biserică, dar să ne dorim nu numai zidirea clădirii, ci a bisericii din sufletul nostru! Când mi-a fost mai greu, mi-a trimis Dumnezeu oameni ca niște îngeri, exact la momentul când mi se părea că nu mai pot să merg înainte!”, mulțumind prin cuvinte calde conducătorilor Complexului Energetic Oltenia și enoriașilor prezenți la slujbă! 
“Împlinim o dorință fierbinte a minerilor care și-au ales ca ocrotitoare pe Sfânta Muceniță Varvara”!
Adresându-se celor prezenți prin cuvinte de învățătură care au subliniat jertfa Marii Mucenițe Varvara întru slava Crucii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit a ținut să spună următoarele: “În această sfântă zi de cinstire a marii Mucenițe Varvara, împlinim una dintre dorințele credincioșilor din cartierul acesta, unde oamenii, strămutați fiind, au rămas fără biserică. De asemenea, împlinim o dorință fierbinte a minerilor din Valea Jiului și de pretutindeni din țara noastră, care și-au ales ca ocrotitoare pe Sf. Muceniță Varvara. Împlinim o dorință a celor care au murit în diferite moduri în exploatările miniere din țara noastră, și nu în ultimul rând, împlinim o dorință a preoților și a credincioșilor de aici, care de multe ori ne-au văzut în spațiul acesta, făcând slujbe de pomenire pentru cei adormiți. Punând piatră de temelie acestei biserici care după mult timp s-a lăsat așteptată, probabil că în acest fel, credința noastră ar trebui să crească și să se maturizeze, ca să ajungă la acest moment al zilei de astăzi”!
 “Să-i mulțumim Sfintei Mucenițe Varvara, cea care ocrotește această biserică și spațiul acesta”!
Apreciind eforturile care au fost depuse pentru ca să trăim cu bucuria împlinirii această sărbătoare, chiriarhul eparhiei noastre a zugrăvit în cuvinte cu măiestrie alese chipul jertfelnic al Sfintei Varvara și curajul ei deosebit de a se sacrifica pe aureola înălțătoare a Crucii Mirelui Ceresc, pentru a accentua faptul că “biserica aceasta a luat naștere printr-o râvnă fierbinte a credincioșilor și a părintelui Ioan, care, cu râvnă deosebită, a pus piatra de temelie și deodată ne-am văzut în fața faptului împlinit că biserica este înălțată! Pentru aceasta, mulțumim Lui Dumnezeu pentru ziua de astăzi, o zi de iarnă cu soare și cu lumină, într-o biserică de lemn, așa cum au început strămoșii bisericile în zona aceasta binecuvântată! Înainte de toate, am vrea să-i mulțumim Sfintei Mucenițe Varvara, cea care ocrotește această biserică și spațiul acesta, cea care ocrotește pe minerii noștri, cei care sunt în galerii, pentru a săvârși o lucrare sfântă pentru ei și pentru familiile lor. Sfânta Muceniță Varvara, cea care s-a nevoit pentru dragostea Mântuitorului Iisus Hristos, este o mărturisitoare, este una dintre acele multe mucenițe care L-a iubit pe Dumnezeu din tot sufletul ei, din tot cugetul ei, din toată viața ei! Cum spune și troparul Sfintei Mucenițe: «Pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pentru Tine căutând, mă chinuiesc, ca să viez întru Tine!». Deci, Sfânta Muceniță este aceea care a învățat credința în Mântuitorul nostru Iisus Hristos și în Sfânta Evanghelie”, a spus IPS iRINEU.

 Prof. Vasile GOGONEA