07.12.2013 – IPS Părinte Mitropolit Irineu a participat la inaugurarea noului sediu al Facultăţii de Teologie din Cluj Napoca

Evenimente

     
  Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului a inaugurat vineri, 6 decembrie 2013, de praznicul “Sfântul Ierarh Nicolae”, Campusul Teologic Universitar „Nicolae Ivan”, situat pe strada Episcop Nicolae Ivan din cartierul Mărăşti, municipiul Cluj-Napoca. Evenimentul a debutat la ora 9.00 prin săvârşirea slujbei de sfinţire a Paraclisului “Sfântul Nicolae”  din noul sediu al Facultății de Teologie Ortodoxă. Slujba a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, înconjurat de un impresionant sobor de ierarhi, preoți și diaconi. Alături de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei au slujit Înaltpreasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Laurentiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolit al Ardealului, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și Preasfintitul  Iustin Sigheteanul,  Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.
La finaul slujbei, Înaltpreasfințitul Andrei a ținut un scurt cuvânt în care a evidențiat importanța noului sediu al Facultății de Teologie din Cluj: „Orice lucrare la care ții presupune multă jertfă, multă dăruire și multă implicare. Dăm slava lui Dumnezeu că aproape s-a finalizat această ctitorie în care am dori ca multa vreme dascălii noștri să poată picura în sufletele tinerilor și cunoștințe dar și râvnă și har iar tinerilor, Dumnezeu să le lumineze mintea, să le încălzească inima și să le întărească voința pentru a fi buni misionari în lumea  în care trăim”.
Altarul paraclisului cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” a fost pictat în tehnica „a fresco”, de pictorul Nicolae Bălan din Alba Iulia. Iconostasul în lemn de tei a fost realizat de sculptorul Dumitru Gârea din Vaslui, iar icoanele care îl împodobesc sunt opera pictorului George Romilă din Piatra Neamț.

Cei care învață aici să devină purtători ai luminii lui Hristos în lume
După sfințirea paraclisului, soborul de ierarhi, preoți și diaconi a oficiat, de la ora 10:00, Sfânta Liturghie la care au participat preoții profesori și studenții facultății, sute de credincioși, autorități  centrale, județene și locale. Cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfintitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Ierarhul i-a îndemnat pe profesori și pe studenți să fie purtători ai luminii lui Dumnezeu în lume. La finalul  Sfintei  Liturghii, Mitropolitul Clujului  a adresat un cuvânt de mulțumire tuturor celor care au sprijinit construcția noului sediu al Facultății de Teologie din Cluj: „Pentru toate dăm slavă Cerului și le mulțumim sprijinitorilor. Suntem convinși ca o instituție puternică trebuie să aibă ctitorii pe măsură, în care foarte multă vreme să se poată face misiune. O asemenea ctitorie este acest Campus Teologic. Nădejdile ce se leagă de această școală sunt mari. Pe lângă eforturile dascălilor în formarea tinerilor, îl rugăm pe Dumnezeu să lucreze ca un Atotputernic și, cum spunem la Te-Deumul de la începutul anului universitar, să le deschidă inimile tinerilor și mințile, să-i învrednicească a pricepe puterea legii Lui și să sporească în cunoștințe folositoare”.
Distincții pentru ctitori și susținători
În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oferit distincția “Crucea Transilvană” primului ministru, domnul Victor Ponta, pentru contribuția importantă pe care Guvernul României a avut-o  la ridicarea clădirii Facultății. Premierul a declarat  cu această ocazie că românii au nevoie de Biserică şi Armată, simbolurile care ajută pentru a „nu ne pierde în lucrurile care ne despart zi de zi”. De asemenea a precizat că este obligaţia oricărui guvern să sprijine un proiect dedicat elevilor şi studenţilor.
A urmat citirea mesajului din partea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel. „Ctitorul, profesorii și ostenitorii Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca trăiesc momente binecuvântate de a vedea un edificiu nou, util și elegant, care prin însăși prezența lui îi îndeamnă să intensifice activitatea lor academică și spirituală. Astfel se va reînnoi etosul misiunii Bisericii în societate, susținut de un învățământ teologic deodată academic și practic, orientat pastoral-misionar și social, care să răspundă astăzi nevoilor și exigentelor spirituale ale credincioșilor noștri. Cu aleasă prețuire și părintească binecuvântare, felicitam pe Înaltpreasfințitul Părinte și Mitropolit Andrei, ctitorul acestui așezământ” se arată mesajul citit de vicarul patriarhal, pr. Ionuț Corduneanu. Din partea Patriarhiei Ortodoxe Române, Mitropolitul Clujului a primit o icoană a Sfântului Apostol Andrei, Diploma de onoare și medalia „Sfântul Apostol Andrei”. Tot din partea Patriarhiei, Facultatea de Teologie din Cluj a primit  diploma și medalia omagială „Sfinții Împărați Constantin Elena”, iar pentru paraclisul facultății a fost dăruită  o cruce de binecuvântare și mai multe cărți liturgice. Toate acestea au fost înmânate decanului Facultății de Teologie Ortodoxă, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu.
La propunerea mitropolitului Andrei, Patriarhia Română i-a oferit directorului economic al Centrului Eparhial, ec. Sorin Augustin Câlea, cel care a coordonat întregul proiect până la stadiul final, ordinul „Sfântul Ştefan cel Mare”. Tot cu această ocazie au fost oferite diplome preoților, sponsorilor și personalităţilor locale, care în ultimii doi ani au ajutat la ctitorirea noii clădiri a Institutului Teologic, respectiv prefectul Gheorghe Vuşcan, preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, precum şi fostul primar Sorin Apostu, în mandatul căruia Mitropolia Clujului a primit în folosinţă de la municipalitate terenul pe care se ridică noua construcţie.
După acest moment, la intrarea în sediul Facultății a fost tăiată panglica inaugurală și apoi susținute mai multe discursuri în Aula „Nicolae Ivan” a instituției de învățământ.

Moment artistic susținut de Grupul „Icoane” și Corala „Psalmodia Transylvanica”
Momentul festiv dedicat inaugurării Campusul Teologic „Nicolae Ivan” a continuat de la ora 18:00 când  în Aula „Nicolae Ivan” a avut loc un moment artistic, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Preasfințitului Părinte Vasile Someșanul, a părintelui decan Vasile Stanciu și a profesorilor  și  studenților  teologi. Au susținut  recitaluri de colinde și cântece tradiționale Grupul „Icoane” al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, coordonat de Prof. Univ. Dr. Ioan Bocșa și Corala „Psalmodia Transylvanica”, dirijată de pr. Prof. univ. dr. Vasile Stanciu.

                                                  Sursa: www.mitropolia-clujilui.ro