16.12.2013 – Liturghie arhierească în Parohia doljeană Zvorsca: IPS Irineu a resfinţit pictura Bisericii „Sfântul Nicolae”

Evenimente


 
Credincioşii parohiei doljene Zvorsca, Protoieria Craiova Sud, au primit duminică vizita Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care a săvârşit aici Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. Evenimentul a fost prefaţat de slujba de resfinţire a picturii din Biserica închinată Sfântului Ierarh Nicolae. 
Apropierea marelui praznic al Naşterii Mântuitorului Hristos a fost vestită în mijlocul credincioşilor doljeni din Zvorsca prin slujba de resfinţire a picturii la biserica parohială, săvârşită de IPS Părinte Irineu. Bucuria lor a fost sporită prin participarea la Sfânta Liturghie, săvârşită de IPS Părinte, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. 

 
„Dumnezeu este Stăpânul vieţii noastre”
Cuvântul de învăţătură, rostit la finalul slujbei, a fost presărat cu îndemnuri şi poveţe duhovniceşti, legate de perioada premergătoare sărbătorii Naşterii Domnului. De asemenea, credincioşii au pus la inimă şi tâlcuirea pericopei evanghelice despre „Pilda celor poftiţi la cină” (Lc. 14, 16-24), din cea de-a XXVIII-a Duminică de după Rusalii.
La începutul cuvântului său, Mitropolitul Olteniei a făcut trimitere la locul pe care îl ocupă sfinţii în Biserică şi totodată la legătura pe care o au cu icoana în care sunt pictaţi. „Biserica ne cheamă permanent să fim în Casa Tatălui Ceresc. «Această Casă Tatăl a zidit-o, Fiul a întărit-o şi Duhul Sfânt a sfinţit-o». Aici suntem primiţi fiecare în parte cu durerile şi suferinţele noastre, făcându-ne în genunchi Sfânta Cruce şi plecându-ne capetele la rugăciune. Aici icoanele sfinţilor sunt reprezentări ale acestora care acum locuiesc în ceruri şi niciodată nu se găsesc despărţite de ei. Aşadar, atunci când venim în biserică suntem întotdeauna întâmpinaţi de sfinţi, iar ei, în măsura credinţei noastre, ne descoperă şi ne spun tainele Împărăţiei Cerurilor. Cu cât ne rugăm mai mult lor, cu atât avem mai mult folos în sufletul şi în viaţa noastră. Sfinţii ne dau de toate, dacă noi ştim să-i rugăm şi cu smerenie să-i chemăm în viaţa noastră”, a spus IPS Părinte. Legat de conţinutul pericopei evenghelice duminicale, Mitropolitul Irineu a  vorbit celor prezenţi despre importanţa comuniunii liturgice din Sfânta Biserică, ca fundament viu al legăturii cu Mântuitorul Iisus Hristos. „Domnul nostru ne ţine strâns legaţi de El prin însăşi viaţa pe care ne-a dat-o. El este în noi şi noi suntem în El în virtutea existenţei noastre. Viaţa noastră este a Lui şi nimeni nu are voie să se atingă de ea, căci Dumnezeu este Stăpânul vieţii noastre. Aşadar, când ne cheamă la Biserică, El ne cheamă acasă la El pentru a veni şi a cina împreună cu El, duminică de duminică şi sărbătoare de sărbătoare”, a conchis IPS Irineu.

Pentru implicarea şi dăruirea de care a dat dovadă în lucrarea de restaurare a picturii din biserica parohială, preotul Costel Popa a fost ridicat la rangul de sachelar.
 

Diac. Ioniţă Apostolache