19.12.2013 – Un nou centru social pentru copiii defavorizaţi, în Târgu Jiu

Evenimente


 
Arhiepiscopia Craiovei şi Asociaţia „Vasiliada” au inaugurat marţi, 17 decembrie, Centrul social multifuncţional din Târgu Jiu, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei. Cu acest prilej, a fost săvârşită slujba de sfinţire, la eveniment fiind prezente autorităţi publice judeţene şi locale. 
De săptămâna aceasta, Acosiaţia „Vasiliada”, ONG patronat de Arhiepiscopia Craiovei, are un nou centru multifuncţional pentru copiii defavorizaţi în municipiul Târgu Jiu. Evenimentul de inaugurare a fost încununat de prezenţa IPS Părinte Mitropolit Irineu. Au fost prezenţi de asemenea reprezentanţi ai autorităţilor locale şi de stat, preoţi, asistenţi sociali, studenţi reprezentanţi ai ASCOR Târgu Jiu.

 
Biserica, „mama poporului român”
După slujba de sfinţire, IPS Părinte Irineu a vorbit celor prezenţi despre bucuria împlinirii acestui centru pentru copiii aflaţi în dificultate, pe care Biserica din Oltenia i-a ocrotit mereu. „În această casă vor fi primiţi cu bucurie şi căldură sufletească copiii din oraşul Târgu Jiu pentru ca şi ei să simtă această dragoste familială, să simtă prezenţa noastră şi educaţia pe care noi am primit-o de la înaintaşii noştri, astfel încât şi ei, la rândul lor, să devină oameni devotaţi Bisericii şi patriei scumpe. Ne-am gândit întotdeauna ca urmaşii noştri să fie înconjuraţi cu multă dragoste şi cu multă atenţie din partea noastră. Acest lucru trebuie să îl facă în primul rând Biserica, pentru că ea este marea familie a poporului nostru şi totodată pentru că este mama tutoror oamenilor care trăiesc pe aceste meleaguri. Drept urmare, trebuie să ne îndreptăm cu mintea mai ales faţă de cei care sunt urmaşii noştri, iar pe aceştia trebuie să îi înconjurăm cu tot devotamentul şi toată fiinţa noastră, pentru că ei ne vor reprezenta înaintea oamenilor şi înaintea lui Dumnezeu. Dacă vrem să avem un popor care va dăinui peste veacuri, trebuie să ne îngrijim în primul rând de cei tineri. Ei trebuie să aibă acest orizont deschis şi, dacă sacrificiile noastre de acum sunt pentru ei, atunci sigur că şi ei, la rândul lor, vor păstra o vie memorie pentru noi şi vor duce mai departe stindardul existenţei noastre şi al vieţii noastre româneşti”, a precizat IPS Irineu.

 
Sprijin pentru copiii aflaţi în dificultate
De asemenea, Mitropolitul Olteniei a vorbit despre semnificaţia sărbătorii Crăciunului, marele praznic al Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos. „Crăciunul este sărbătoarea care cuprinde toată fiinţa omenească, de la cel care se naşte şi până la cel care, cuprins de vârstă, de anii bătrâneţii, îşi aşteaptă trecerea în viaţa veşnică. Aşadar, Crăciunul, prin Naşterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, ne dă speranţă de viaţă, bucurie, ne dă tot ceea ce avem noi în sufletul nostru ca împlinire a gândurilor noastre, a ideilor noastre şi a înţelepciunii pe care Dumnezeu ne-a dat-o, spre binele nostru”, a conchis IPS Părinte Mitropolit Irineu.
În continuare, Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, şi Florin Cârciumaru, primarul Municipiului Târgu Jiu, au mulţumit Mitropolitului Olteniei pentru implicarea deosebită în acţiunile caritabile destinate persoanelor aflate în dificultate. „Suntem bucuroşi şi vreau să mulţumesc din tot sufletul că, alături de preacucernicii părinţi, aţi făcut un dar din partea Bisericii şi a stăruinţei dumneavoastră de a face un bine credincioşilor, pentru toţi gorjenii. Iată că Biserica arată încă odată că vine cu adevărat în sprijinul credincioşilor şi asigură şanse egale pentru cei care trebuie să ocupe un loc în evoluţia vieţii lor, ca să fie util în generaţiile care vor urma. Sunt lucruri bine făcute şi bine înţeles care se fac cu mare dăruire”, a declarat Ion Călinoiu, preşedintele CJ Gorj. La final, copiii din cadrul Centrului social au susţinut un scurt concert de colinde şi au primit daruri de la Înaltpreasfinţia Sa.
Centrul social multifuncţional din Târgu Jiu este un centru social de zi pentru copiii care provin din familii defavorizate social, copiii cu risc de abandon şcolar sau ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. În cadrul centrului, copiii sunt implicaţi în activităţi care au în vedere îmbunătăţirea abilităţilor lor şcolare şi a abilităţilor lor de viaţă, astfel încât să poată avea o viaţă independentă. Cu ajutorul unei echipe de specialişti pluridisciplinare, ei beneficiază de consiliere psihologică, servicii de consiliere socială, de sprijin individualizat în privinţa educaţiei etc.

 

(Gabriela Popescu)