27.12.2013 – Praznicul Naşterii Domnului, la Catedrala “Sfântul Dumitru” din Craiova

Relatari


 
Ca în fiecare an, bucuria Naşterii Domnului a umplut sufletele credincioşilor de pretutindeni. În Oltenia, marele praznic a fost întâmpinat cu rugăciune şi cântare de colind de numeroşii credincioşi ce au trecut pragul sfintelor lăcaşuri.

 
Fiul Tatălui a venit să ne mântuiască, rămânând permanent cu noi“
În Cetatea Băniei, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a slujit Sfânta Liturghie la altarul Catedralei „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi. La finalul slujbei, după citirea Pastoralei, IPS Irineu a vorbit celor prezenţi despre marea bucurie a Naşterii Domnului, subliniind totodată rolul ei indispensabil pentru mântuirea noastră. „În această zi de mare praznic, ne răsună în minte cuvintele îngerilor care au vestit păstorilor şi magilor care veniseră să-L cinstească pe Domnul în peşterea din Betleem: «Bucuraţi-vă că astăzi S-a născut vouă Mântuitor». Aceste cuvinte le auzim şi în rugăciunea dreptului Simeon, care spune că Mântuitorul Iisus Hristos este Acela care a venit în lume «spre descoperirea neamurilor şi slava poporului celui binecredincios». De asemenea, Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei face pomenire de o prorocie din Vechiul Testament, cum că «poporul cel ce era în latura şi în umbra morţii a văzut lumină mare». Toate acestea şi altele asemenea lor, prezise şi împlinite în Sfânta Scriptură şi în viaţa lumii, adeveresc că Fiul lui Dumnezeu a venit «pentru noi oamenii şi pentru a noastră mântuire», că a ales să Se nască din Fecioară curată din neamul lui David şi că acest lucru s-a făcut spre înnoirea noastră. De aceea, bucuria de astăzi este atât de mare, pe de o parte, pentru că Hristos S-a întrupat şi, pe de alta, pentru că Fiul Tatălui a venit să ne mântuiască, rămânând permanent cu noi. Aşadar, în aceste zile sfinte de sărbătoare, pregătite cu multă atenţie prin post şi rugăciune, ne împărtăşim cu toţii din această mare bucurie duhovnicească. Îndemnul nostru este, prin urmare, asemenea celui transmis de îngeri: Bucuraţi-vă! Să ne bucurăm de aceste zile sfinte, căci ni S-a născut Mântuitor în peştera din Betleem şi că rămâne cu noi, aşa cum ne-a făgăduit: «Iată Eu sunt cu voi până la sfârşitul veacurilor»“, a spus IPS Părinte Mitropolit.  
La momentul chinonicului, corala catedralei şi Grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“ au interpretat alternativ colinde armonizate, dar şi din repertoriul psaltic-bizantin al Bisericii noastre.

Diac. Ioniţă Apostolache