Astăzi, de praznicul Sfântului Ioan Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului nostru Iisus Hristos, biserica parohiei Brestei va primi vizita IPS Părinte Mitropolit Irineu. Cu acest prilej, IPS Părinte va săvârşi Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Sfântul Ioan Botezătorul va fi cinstit în chip deosebit şi la Mănăstirea Cămărăşeasca, din judeţţul Gorj. Cinstitul aşezământ a fost construit în jurul anului 1780 de boierii gorjeni Cămărăşescu, pe malul drept al râului Gilort, la nord-est de oraşul Târgu Cărbuneşti. Sfântul locaş a servit deseori, de-a lungul istoriei, drept cetate de apărare contra cotropitorilor şi ca loc de refugiu, atunci când regiunea era atacată de turci şi haiduci. Mănăstirea a fost desfiinţată de regimul comunist şi transformată în adăpost pentru vite şi apoi în sediu CAP. Abia în anul 1994, cu încuviinţarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Nestor Vornicescu, Mitropolitul de atunci al Olteniei, a fost reînfiinţată Mânăstirea „Sfântul Ioan Botezatorul – Cămărăşeasca”.
Tot în acestă zi, Biserica Grecescu din Drobeta Turnu Severin îşi serbează ocrotitorul. La bucuria credincioșilor parohiei va lua parte chiriarhul mehedințean, PS Părinte Nicodim, care va oficia aici Sfânta Liturghie. Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul – Grecescu” din Drobeta Turnu Severin este ctitorie din 1868 a familiei de boieri Ioan şi Ioana Grecescu, care au ridicat şi spitalul din apropiere, cunoscut sub acelaşi nume. La realizarea proiectului, regele Carol I a angajat arhitectul Capitalei, urmând ca biserica să se ridice după stilul celei domneşti de la Curtea de Argeş. Valoarea şi frumuseţea acestui sfânt locaş sunt date şi de pictura interioară, stil neoclasic, creaţie a lui Gheorghe Tătărescu (1872). Biserica a fost sfinţită în 1875, iar în 1884 a devenit catedrală ortodoxă a oraşului Turnu Severin.
Tot cu hramul „Sfântul Ioan Botezătorul” este cunoscută şi biserica din Slatina, aşezată în partea vestică a municipiului, în cartierul Grădişte, în anul 1796, în timpul domnitorului Alexandru Ispilanti, cu binecuvântarea Mitropolitului Grigore.
Diac. Ioniţă Apostolache
Diac. Gheorghe Cioiu