Praznicul Bobotezei a fost serbat de mii de credincioşi în catedralele chiriarhale, paraclisele mitropolitane, mănăstirile şi bisericile de enorie din cuprinsul Mitropoliei Olteniei. La Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova, Sfânta Liturghie şi slujba Aghesmei celei Mari au fost săvârşite de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La slujbă au luat parte câteva sute de credincioşi craioveni.
Astăzi „s-a însemnat peste noi pecetea Preasfintei Treimi”
Încă de la primele ore ale dimineţii, părinţii slujitori au oficiat slujba Utreniei. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Mitropolitul Olteniei, care a ţinut un cuvânt de învăţătură la final, explicând încărcătura teologică a Epifaniei. „Această arătare a lui Dumnezeu ne descoperă în primul rând că Cel care a venit în lume şi s-a zămislit în pântecele Fecioarei Maria, s-a născut şi s-a făcut Om este cel trimis de Tatăl cel Ceresc, Cuvântul Adevărului. Cuvântul care era dintru început la Dumnezeu şi care s-a arătat în lume şi a strălucit ca Lumină, pentru ca oamenii ce au crezut într-Însul să se însemne de puterea slavei Sale. Această însemnare ne duce cu gândul la Botezul nostru. Prin acesta ne-am pecetluit cu Duhul Sfânt, peste noi s-a întipărit pecetea Preasfintei Treimi, s-a însemnat lumina slavei lui Dumnezeu şi astfel noi am devenit oameni luminaţi, în care cunoaştem pe Dumnezeu cel Adevărat. Ni s-a descoperit o cunoaştere deosebită şi o înţelepciune cu totul străină lumii acesteia. Este o înţelepciune a lui Dumnezeu care ne dirijează şi ne conduce spre Împărăţia cerurilor”, a spus Mitropolitul Olteniei. În continuare, IPS Irineu a vorbit despre semnificaţia şi importanţa Ageasmei celei Mari. „Prin semnul Crucii pe care-l facem peste apă se însemnează lumină şi sfinţenie. Este cunoscut faptul că Agheasma are o încărcătură luminoasă prin care se păstrează nestricată. Ea rămâne întreagă şi curată cât timp o ţinem în casa noastră. Nu se strică pentru că Duhul Sfânt o sfinţeşte, adică o scoate din sfera comună a lucrurilor şi o introduce în lucrurile binecuvântate ale lui Dumnezeu. Astfel, Biserca noastră sfinţeşte apa şi o transformă în Agheasmă, sfinţeşte uleiul, care devine ulei sfinţit, sfinţeşte pâinea şi vinul şi acestea devin Trupul şi Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, a subliniat IPS Părinte Mitropolit.
După Sfânta Liturghie, IPS Irineu, însoţit de soborul de preoţi şi diaconi, a mers în faţa Catedralei mitropolitane unde au oficiat slujba de sfinţire a apei.
Gabriela Popescu